Može li doći do smjene generacija u opoziciji?

Opozicione partije rijetko daju šansu mladim političarima, a smjene generacija dešavaju se nakon raskola u strankama
59 pregleda 27 komentar(a)
Dritan Abazović, Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Žarko Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2017. 07:25h

I pored poziva predsjednika Demokrata Alekse Bečića i funkcionera pokreta URA Dritana Abazovića na političku smjenu generacija, zbog kadrovske okoštalosti teško je očekivati proboj nove generacije stranačkih lidera. Dok se u većini partija promjene uglavnom dešavaju zbog unutrašnjih raskola, mladim kadrovima se rijetko dozvoljava uspon do stranačkog vrha.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da su u Crnoj Gori promjene u partijskim rkovodstvima još uvijek izlovani slučajevi, bez obzira na izborne rezultate.

“To bi trebalo da je znak stasavanja novog talasa političara koji imaju drugačiji pristup u radu, potenciraju obične životne teme i ne prate ih bilo kakvi skandali ili “repovi” iz prošlosti. Dosadašnje promjene, koje su gotovo po pravilu dolazile nakon unutarpartijskih sukoba, upravo su razlog što se svaka “mirna” promjena u partijskim strukturama doživljava kao čudo ili incident”, smatra Marović.

Nakon što je predsjednik pokreta URA Žarko Rakčević najavio da će stranku prepustiti mlađem potpredsjedniku, Abazović i Bečić su poručili da će smjena generacija na političkoj sceni dovesti do smjene vlasti. Na njihovu primjedbu da su opoziciji potrebni čisti i nekompromitovani ljudi, lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da je Crna Gora već imala zahtjeve za smjenom generacija kada je izabrala najmlađeg premijera u Evropi, aludirajući na lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Podsjećajući da Đukanović vodi vladajuću partiju više od četvrt vijeka, Vladimir Vučković iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da opozicija treba prednjači i kadrovskim osvježavanjima. Opozicionari bi time, smatra on, poslalu poruku da su spremni da sprovode promjene počev od sopstvene strukture.

“Mora se razbijati pristup po kojem je politički angažman doživotni. To je angažman kao i svaki drugi i ima rok trajanja. Mnogi bi napravili ne samo partijama nego i sebi veliku uslugu kad bi znali procijeniti kad je vrijeme za povlačenje”, smatra on.

Da crnogorski političari mlađim kolegama teško prepuštaju kormilo pokazali su brojni rascjepi u opozicionim partijama, koji su se po pravili dešavali zbog neslaganja oko partijske politike. Razmimoilaženja u vođenju Srpske narodne stranke u političku orbitu izbacilo je aktuelne Andriju Mandića i Gorana Danilovića, dok su Milan Knežević i Bečić osnovali svoje partije zbog neslaganja sa liderom SNP-a Srđanom Milićem. S druge strane, Milić je jedan od rijetkih političara koji je na čelo stranke došao uz blagoslov prethodnika. Njemu je čelnu poziciju u SNP-u prepustio Predrag Bulatović zbog lošeg izbornog rezultata, iako je i nakon toga zadržao uticaj u stranci.

Podsjećajući na podršku javnosti Bečiću i Abazoviću, Vučković smatra da se opozicija mora podmlađivati.

“Otvorenost opozicionih partija prema mladima, ali i novim licima koji su se dokazali kroz profesionalne angažmane, može donijeti nove ideje i energiju, i biti glavni katalizator u promociji demokratskih vrijednosti”, tvrdi on.

Bonus video: