Dragica Perović izabrana za predsjednicu SO Kotor: Smjenjivanje vlasti nije smak svijeta

Socijalistička narodna partija (SNP) ponudila je ranije ostatku opozicije manjinsku podršku za formiranje nove vlasti u Kotoru, dok je toj partiji obećana kontrolna uloga u gradskoj vlasti
506 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Perović, Foto: Printscreen (YouTube)
Dragica Perović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 02.02.2017. 18:33h

Predsjednica Demokratske srpske stranke i odbornica Demokratskog Fronta (DF) u kotorskom parlamentu Dragica Perović, izabrana je danas za novu predsjednicu Skupštine Opštine Kotor.

Za izbor Perovićeve na tajnom glasanju bilo je 17 odbornika, dok je njen protivkandidat Željko Avramović (DPS) sakupio 16 glasova. To znači da je u praksi operacionalizovan dogovor između dosadašnje opozicije koja ima 14 odnornika i SNP-a koji ima 3 odbornika, po kome je stranka Srđana Milića dala podršku manjinskoj vlasti Demokrata, DF, URA-e i SDP-a. Na taj način DPS sa svojim partnerima LP, SD i HGI je nakon 12 godina smijenjen sa vlasti u Kotoru i preseljen u opozicione klupe.

Perovićeva se, poslije izbora, zahvalila kolegama iz DF, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratke partije (SDP) i Građanskog pokreta URA koji su je peredložili za ovu funkciju.

Ona je pozvala svih 33 odbornika na timski rad, da svi domaćinski brinu o Kotoru, tako što će visokim stepenom saglasnosti donositi kvalitetne odluke kojim će unaprijediti grad.

"Kotor to zaslužuje. To od nas očekuju i naši građani. Ne smijemo ih iznevjeriti", kazala je Perović i apelovala da učine sve da Kotor služi za primjer svim ostalima u Crnoj Gori.

Perović je naglasila da će se se zalagati da lokalni parlament bude pravi i efikasni zakonodavni servis izvršnoj vlasti u funkciji vraćanja povjerenja građana.

"I da institut smjenjivanja vlasti nije smak svijeta i lekcija iz nekog udžbenika. U to će se građani brzo uvjeriti. Moje uvjerenje održivo je, jer mladi, obrazovani i nekompromitovani kadrovi kojima mi, novi konstituenti lokalne vlasti raspolažemo, su realna snaga i potencijal koji me u to uvjeravaju", kazala je ona.

Nova predsjednica kotorskog parlamenta Dragica Perović "Vijestima" je danas kazala da će nova sjednica Skupštine biti održana najvjerovatnije u četvrtak, 9. februara, a na njoj će za novog kotorskog gradonačelnika po ranijem dogovoru opozicije i SNP-a, biti izabran Vladimir Jokić (Demokratska Crna Gora).

"Na toj sjednici donijećemo i odluku o privremenom finansiranju Opštine jer budžet za 2017. koji je predložila sada već bivša DPS vlast nije usvojen", istakla je Perović.

Prema ranijem dogovoru, Jokić će nakon izbora za gradonačelnika, predložiti tri nova potpredsjednika Opštine Kotor koji će biti iz redova SDP, URA-e i DF-a.

Predsjednik odbora Socijalističke narodne partije (SNP), Branko Ivanović saopštio je ranije da su partije, kojima je SNP ponudio manjinsku podršku za formiranje nove vlasti u Kotoru, podijelile funkcije predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine.

SNP je ranije ponudila ostatku opozicije manjinsku podršku za formiranje nove vlasti u Kotoru, dok je toj partiji obećana kontrolna uloga u gradskoj vlasti.

Funkcija predsjednika opštine pripala je Demokratama, a Skupštine DF-u.

Predlog da Perovićeva bude predsjednica kotorske Skupštine ranije je npodržalo je 12 odbornika DF-a, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA.

"Dosadašnje životno, radno i političko uiskustvo, kao i uspješno obavljanje povjerenih funkcija, respektibilan su razlog i preporuka da Perovićevu predložimo da obavlja dužnost predsjednika SO", kaže se u obrazloženju.

Bonus video: