Brajović nije predśednik

Skupština odustala od upotrebe slova ś i ź
131 pregleda 60 komentar(a)
Skupština Crne Gore sajt, Foto: Printscreen
Skupština Crne Gore sajt, Foto: Printscreen
Ažurirano: 01.02.2017. 07:42h

Skupština Crna Gora odustala je od upotrebe slova ś i ź u zvaničnim saopštenjima i na internet stranici, dva mjeseca poslije izbora Ivana Brajovića za predsjednika parlamenta.

Upotrebu ovih slova u zvaničnoj komunikaciji uveo je nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, a nastavio i doskorašnji predsjednik parlamenta Darko Pajović.

Dva slova, koja su dio zvaničnog pravopisa crnogorskog jezika, korišćena su u zvaničnim dokumentima Skupštine od 2009. godine. U Skupštini su sa njihovom upotrebom u saopštenjima prestali nakon novogodišnjih praznika.

Iz Brajovićevog kabineta nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” koji su razlozi za takvu odluku.

Skupština je prva državna institucija koja je krenula u upotrebu slova crnogorskog pravopisa, što je u dijelu opozicije zamjerano Krivokapiću. Iz Krivokapićevog kabineta tada su tvrdili da poštovanje pravopisa smatraju svojom obavezom.

"To je bazirano na onome što jeste crnogorski pravopis koji je usvojen i objavljen u “Službenom listu” i mi smo smatrali kao našu obavezu da ono što je zapisano i mogućnosti koje su zapisane u pravopisu, a tiču se primjene crnogorskog jezika, pravopisa koji je definisan u tom aktu primijenimo, jer na to smo prosto obavezni, s obzirom na to da je to usvojeni akt od strane Vlade Crne Gore", kazali su tada u Krivokapćevom kabinetu, komentarišući odluku da se uvedu nova slova.

Bonus video: