Cdu je sada Crnogorska, lider je Ivančević: CG nedostaje patriotska politika

Crna Gora je, kako smatra Ivančević napravila veliki korak nazad i nalazi se u ozbiljnoj političkoj i sveukupnoj krizi, a građanske partije sa kojima je Cdu želio saradnju zbog dobra države, danas su usitnjene i izgubljene u vremenu i prostoru
301 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Prcentar.me
Dragan Ivančević, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 28.01.2017. 13:57h

Crnogorska demokratska unija (Cdu), danas je na Kongresu na Cetinju promijenila ime u "Crnogorska", a za njenog lidera izabran je dugogodišnji političar, Dragan Purko Ivančević.

Na Kongresu, kome je prisustvovalo 150 delegata, promijenjen je vizuelni identitet partije i usvojena Rezolucija o budućnosti Crne Gore.

Ivančević je rekao da kada su osnivali Cdu željeli su da okupe sve građanske subjekte koji žele bolju, ljepšu i bogatiju Crnu Goru. „Nažalost, u tome se nije uspjelo, jer su od te značajne ideje bili važniji uskostranački interesi pojedinih partija“.

„Epilog je svima dobro poznat. Desili su se parlamentarni izbori na kojima naša partija nije učestvovala“, naveo je Ivančević.

Crna Gora je, kako smatra napravila veliki korak nazad i nalazi se u ozbiljnoj političkoj i sveukupnoj krizi, a građanske partije sa kojima je Cdu želio saradnju zbog dobra države, danas su usitnjene i izgubljene u vremenu i prostoru.

„Pored ovih partija, pomenuti izbori su nam ostavili na političkoj sceni dva jaka politička mastodonta koji našu Crnu Goru drže zarobljenom u permanentnoj krizi bez nade za rješenje te krize u doglednijoj budućnosti. Posljedice njihove zajedničke politike su pogubne i trajne“, ocijenio je Ivančević.

Prema njegovim riječima, kod takvog stanja stvari mora biti jasno da vlast odavno ne uživa povjerenje glasača, već samo ubira plodove nepovjerenja iskazanog prema njenim oponentima.

„Upravo zato, danas okrećemo politički list, jer dobro znamo da Crnoj Gori više od svega nedostaje prava, iskrena i nepokolebljiva patriotska politika. Sa novim jasnim imenom i sa novom političkom patriotskom platformom želimo poručiti da nas je, danas, ovđe na Cetinju okupila neizmjerna ljubav prema našoj jedinoj domovini Crnoj Gori i briga za njenu budućnost“, rekao je Ivančević.

On je dodao da su se danas okupili na Cetinju da bi jasno poručili da ima ko stati na braniku prava, časti i slobode naše Crne Gore.

Ivančević je ocijenio da je danas svima jasno da je Crna Gora lakše stekla međunarodni suverenitet, nego suverenitet na svojoj zemlji i kod svojih građana. „To je upravo zato što nije razvijan nacionalni identitet Crnogoraca, ni državni identitet Crne Gore“

„Zato, nažalost, država Crna Gora mora na svim parlamentarnim izborima preispitivati svrhu i formu svoga postojanja i zato svake četvrte godine mora stavljati na kocku vlastitu nezavisnost“, smatra Ivančević.

Iz tih razloga, kako je rekao, i u takvom lošem društvenom i političkom ambijentu na izborima pobjeđuje ista i nepromjenjiva vlast sa patriotskom retorikom, a kvazipatriotskom politikom.

„Sve ovo se mora zaustaviti i prekinuti, i to upravo sa našom jasnom patriotskom političkom platformom kojom moramo razobličiti ove degenerativne društvene i političke pojave koje vise kao teg o vratu Crne Gore“, poručio je Ivančević.

On je rekao da će Crnogorska činiti sve da manjinski narodi u Crnoj Gori uživaju i osvajaju građanska prava po najvišim demokratskim standardima, jer samo tako zemlju mogu osjećati svojom.

„Isto tako ćemo učiniti sve da se zanemarena i dobro skrivena građanska prava nacionalnih Crnogoraca vrate na uživanje i slobodno korišćenje crnogorskom narodu“, poručio je Ivančević.

On je kazao da patriotskom platformom te partije pozivaju sve građane Crne Gore koji je vole i poštuju kao svoju jedinu domovinu i žele je boljom, ljepšom i bogatijom ostaviti svom potomstvu.

„Država Crna Gora mora biti naš zajednički imenitelj i moramo je izgrađivati kao zajednički dom za sve one koji je osjećaju svojom. Samo takvim pristupom naša Crna Gora može biti jača i odoljeti svim svojim unutrašnjim podjelama“, naglasio je Ivančević.

Kako je ocijenio, samo istinskim jačanjem države može se odoljeti svim izazovima koji se budu stavljali pred njom na unutrašnjem i spoljnom planu.

„Sa novim imenom naše partije i sa novom i jasnom patriotskom politikom ne krećemo slučajno iz našeg prijestonog i svetog grada Cetinja. Oduvijek se odavde nosila baklja slobode i napretka za cijelu Crnu Goru. Tako je bilo u našoj svijetloj i bogatoj istoriji, a tako je bilo i posljednjeg puta kada smo obnovili svoju državnu nezavisnost“, naveo je Ivančević.

Ovog puta, kako je dodao, ne kreću samo sa Cetinja, nego će njemu zvijek vraćati, jer će sjedište partije za razliku od svih ostalih biti na Cetinju, što mora biti prava i iskonska poruka svima da im snage, volje i želje da našu Crnu Goru izgrađujemo na pravim vrijednostima, nikada neće nedostajati.

Ivančević je rekao da je usvojen Statut partije.

“To je i po sadržini i po formi dokument na kojem bi nam pozavidjele mnoge savremene, evropske partije. Ovaj Statut je naša lična karta i u njemu je napisano ko smo mi, okupljeni u Crnogorskoj”, naveo je Ivančević.

Dodao je da su danas uvojili i Cetinjsku rezoluciju kojom u crnogorsko političko polje unosimo koncepciju ustavnog patriotizma kao osnovni integrativni faktor naše domovine Crne Gore.

“Vrijeme je da prevaziđemo podjele zbog kojih često nijesmo mogli da idemo naprijed i da mnogo više ističemo ono što nas spaja u našoj državi”, poručio je Ivančević.

U ovaj godini će, kako je najavio, zajednički izgraditi infrastrukturu partije širom Crne Gore i tako stvoriti uslove za okupljanje svih građana žele jaču, stabilniju, bolju i bogatiju Crnu Goru.

„Samo tako okupljeni možemo predstavljati snagu koja toliko nedostaje ovakvoj Crnoj Gori“, smatra Ivančević.

Danas su, kako ističe, kroz izbor rukovodstva partije, svim građanima ponudili nove ljude u političkom životu Crne Gore, dokazane i ostvarene u svojim profesijama koji žele zajedno sa svima ponuditi novi politički i sveukupni kvalitet Crnoj Gori – znanje, ljubav, poštovanje i odanost, koji joj toliko nedostaju.

„Za godinu dana naša partija će, sa izgrađenom infrastrukturom, održati novi Kongres, kada će spremno poručiti svakolikoj Crnoj Gori da je naredna za izbore i izgradnju drugačije - patriotske Crne Gore“, naveo je Ivančević.

On je zaključio da Crne Gore nema bez Crnogoraca i svih ostalih koji je vole i poštuju.

U Rezoluciji o budućnosti Crne Gore navodi se da će Crnogorska da se bori za Crnu Goru u kojoj će svaki građanin i državljanin, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, da uživa slobode i prava, koja su garantovana u Ustavu i međunarodnim dokumentima.

Crnogorska će, kako se navodi, da doprinosi da se u Crnoj Gori striktno poštuju načela vladavine prava, konstitucionalizma, ljudskih prava i ljudskog dostojanstva kao osnovna integrativna načela savremenih, prosvećenih država.

U Rezoluciji se navodi da se Crnogorska zalaže za zasnivanje Crne Gore na principima ustavnog patriotizma.

„Crnogorska će da podstiče aktivno angažovanje i učestvovanje građana u pridavanju posebnog značaja i vrijednosti Ustavu Crne Gore, potvrđivanju građanske lojalnosti i razvijanju ustavnih sentimenata“, kaže se u dokumentu.

Kako se navodi, Crnogorska želi da državu Crnu Goru svaki njen građanin i državljanin s ponosom osjeća kao svoju državu i bude privržen njenim temeljnim ustavnim načelima.

„Crnogorska će da utiče da se u Crnoj Gori kao zajedničkom domu svih građana razvijaju i njeguju posebni identiteti i osnažuje vjernost Crnoj Gori kao posljedica poštovanja posebnih identiteta“, piše u Rezoluciji.

Dodaje se da će svaki član Crnogorske u svom političkom djelovanju da se trudi da etnički Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci, Hrvati i pojedinci koji se osjećaju pripadnicima drugih etničkih grupa državu Crnu Goru doživljavaju kao svoj dom.

"Crnogorska smatra da je zajednički rad na stvaranju građanske države Crne Gore kao zajedničkog doma svih njenih građana obaveza svih političkih i društvenih aktera", navodi se u Rezoluciji.

Naglašava se da Crnogorska posebno ističe da zajednički život i slava naših predaka obavezuje sve, bez obzira na političku orijentaciju i etničku ili vjersku pripadnost, da gradimo i razvijamo svoju državu, kako bismo potomstvu ostavili najbolje moguće uslove za život;

Crnogorska, kako se dodaje, želi da u svojoj državi budemo svi slobodni i jednaki, kao svoji na svome;

"Crnogorska ovom rezolucijom daje javno obećanje da će uvijek biti na strani pravde, časti, dostojanstva i slobode svoje države Crne Gore i svakog njenog građanina", uzaključuje se u dokumentu.

Bonus video: