Junker razgovarao s Markovićem: Impresioniran sam napretkom Crne Gore

“Zajednički je ocijenjeno da se mora dalje raditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju
51 pregleda 24 komentar(a)
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.01.2017. 17:33h

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker, kazao je da je impresioniran napretkom Crne Gore i pohvalio Plan fiskalne konsolidacije koji je sačinjen krajem prošle godine.

On je danas u Briselu razgovarao sa predsjednikm Vlade, Duškom Markovćem.

Marković je kazao da je Vlada posvećena stabilizaciji javnih finansija, stavljanju pod kontrolu javnog duga i smanjenju deficita.

Naveo je i da se ove godine očekuje rast BDP-a od oko tri odsto.

“Premijer je istakao da je snažno opredjeljenje Vlade nastavak evropskih integracija i dodao da se nada otvaranju novih, ali i početku zatvaranja pregovaračkih poglavlja, pri čemu je kao primjer naveo poglavlje koje tretira zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku”, kaže se u saopštenju Vlade.

Junker je, kako se navodi, pohvalio i napredak ostvaren na tom polju.

“Zajednički je ocijenjeno da se mora dalje raditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Marković je ocijenio izuzetno važnim za stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana da vrata Evropske unije ostanu otvorena.

“U tom smislu je predsjednik EK rekao da je politika proširenja na agendi EK i da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu”, kazali su iz Vlade.

Marković je danas razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldon Tuskom i predsjednikom Evropskog parlamenta, Antoniom Tajanijem.

Bonus video: