Marković i Tajani: Crna Gora uspješno napreduje ka EU

"Pozdravljam puno usklađivanje Crne Gore sa pozicijama EU u oblasti spoljne i bezbejdnosne politike“, rekao je Tajani
55 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Antonio Tajani, Foto: Gov.me
Duško Marković, Antonio Tajani, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.01.2017. 11:55h

Crna Gora uspješno napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), a u narednom periodu bi mogla biti zatvorena i određena pregovaračka poglavlja, poput onog o vanjskim odnosima, saopšteno je nakon sastanka crnogorskog premijera Duška Markovića i predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Antonija Tajanija.

Marković je, nakon sastanka sa Tajanijem, tokom zvanične posjete Briselu, kazao da je sa predsjednikom EP razgovarao o važnim ne samo političćkim, već i bezbjednosnim pitanjima, važnim za Zapadni Balkan i EU.

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali da Crna Gora uspješno napreduje na putu ka članstvu u EU“, kazao je Marković na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, nova poglavlja su pripremljena za otvaranje i optimista je da će za vrijeme malteškog predsjedavanja biti otvorena nova poglavlja.

"Vjerujem da ćemo u ovom periodu imati priliku da otvorimo jedno novo poglavlje u odnosima sa EU, a to je i zatvaranje pregovaračkih poglavlja, kao što je poglavlje 30, jer je Crna Gora ispunila sve uslove u tom smislu i dosledno usaglašava i slijedi spoljnu politiku EU“, kazao je Marković.

On i Tajani su, kako je rekao, saglasni da je partnerstvo između crnogorskog parlamenta i EP veoma razvijeno.

"Rekao sam i da Vlada želi da razvija to partnerstvo sa EP i u tom kontekstu je Tajani otvorio pitanje ekonomske diplomatije i kroz taj model stvaranja uslova za dolazak renomiranih kompanija, pokretanja novog biznisa u Crnoj Gori i regionu“, dodao je Marković.

Tajani je saopštio da je sa Markovićem razgovarao o procesu pristupanja EU, spoljnoj i bezbjednosnoj politici i interparlamentarnoj saradnji, ekonomskoj diplomatiji, bezbjednosti, migracijama, pitanjima terorizma.

On je podsjetio da je Crna Gora počela pregovore sa EU 2012. godine i da je do sada otvoreno 26 poglavlja.

Prema njegovim riječima, dobar napredak postignut je u nekim od tih oblasti.

"Pozdravljam puno usklađivanje Crne Gore sa pozicijama EU u oblasti spoljne i bezbejdnosne politike“, rekao je Tajani.

On je istakao dobru saradnju između EP i crnogorskog parlamenta, navodeći da će Odbor za spoljne poslove EP naredne sedmice, u ponedjeljak, raspravljati o svom nacrtu izvještaja o Izvještaju Evropske komisije za 2016. godinu.

Bonus video: