Opozicija: Vlada se kasno sjetila da traži pomoć

Rudović tvrdi da je Vladin zahtjev SAD da im pomognu u istrazi afere "državni udrar" samo pokušaj blefiranja
57 pregleda 49 komentar(a)
Margaret En Uehara, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Margaret En Uehara, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2017. 07:18h

Zahtjev Vlade Sjedinjenim Američkim Državama za međusobnu pravnu pomoć u slučaju "državni udar" dolazi kasno i vjerovatno je nastavak blefiranja, ocijenjeno je iz opozicije.

Ambasadorka SAD Margaret Uehara kazala je u intervjuu "Vijestima" da je Vlada uputila zahtjeve za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, i da će Vašington izaći u susret ovim zahtjevima.

Član koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović rekao je da ako se imaju u vidu ozbiljne sumnje da je navodni državni udar poslužio vlasti za uvođenje vanrednog stanja na dan izbora, falsifikovanja izborne volje i potom uzurpaciju vlasti od DPS-a, u tom kontekstu se može reći da je obraćanje za međunarodnu pomoć nastavak blefiranja.

"Ukoliko se zaista desio državni udar, od zemlje koja je kandidat za članstvo u NATO-u i kandidat za članstvo u EU očekuje se da mnogo brže rješava takve slučajeve, brani ustavni poredak zemlje i štiti bezbjednost građana”, rekao je Rudović.

Član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović podsjetio je da je lider te partije Ranko Krivokapić odmah nakon izbora tražio da državni organi sarađuju sa NATO partnerima na rješavanju ovog slučaja.

"Svjedoci smo neustavnog i krajnje neodgovornog ponašanja vlasti da povodom pokušaja izazivanja "najvećeg krvoprolića od Drugog svvjetskog rata", kako je naveo Filip Vujanović nije do sada zasijedao nijedan ustavni ili zakonom ustanovljen državni organ. Savjet za odbranu i bezbjednost kao vrhovno ustavno tijelo zaduženo za bezbjednost se ranije sastajalo i diskutovalo povodom elementarnih nepogoda, a ćuti na kako se navodi pokušaj državnog udara i miješanje sa strane drugih država”, kaže Vujović za "Vijesti".

Rudović je dodao da se nada se da su iz državnih organa upoznali Amerikance da su se ovakvi "teroristički napadi" dešavali uoči svih važnih izbora u proteklih 20 godina. “Od hapšenja pripadnika SDA 1994. godine, do "terorista" na čelu sa Rambom Kovačevićem uoči izbora 1998, za koje se na sudu ispostavilo da je sve bila laž, preko "albanskih terorista" 2006, isto nekoliko dana uoči izbora.

Bonus video: