Šešelj: Crnogorska nezavisnost udarac u srpsko nacionalno biće

"U Srbiji nije bila dobra situacija, bio je pokušaj puča u Srpskoj radikalnoj stranci, u koji je do guše umiješan Milo Đukanović, Stanko Subotić, Boris Tadić, neke zapadne obavještajne službe. Moje je bilo da žurim u Beograd, jer je stranka bila u veoma teškoj situaciji"
117 pregleda 120 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.01.2017. 09:12h

Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, kazao je da je obnavljanje crnogorske nezavisnosti teško prihvatio i referendum doživio kao udarac u srpsko nacionalno biće a, kako je rekao, da je bio na slobodi borio bi se da se ta odluka spriječi.

To je rekao gostujući u "Živoj istini", emisiji u kojoj je nastupio posljednji put pred polazak u Hag, prije skoro 14 godina.

Tada je obećao je da će se u Beograd vratiti preko Crne Gore i u njoj napraviti politički dar-mar. On je objasnio sa se to nije desilo jer su se neke okolnosti promijenile.

"Moram prvo dar-mar da napravim u Srbiji, pa tek onda u Crnoj Gori. U Srbiji nije bila dobra situacija, bio je pokušaj puča u Srpskoj radikalnoj stranci, u koji je do guše umiješan Milo Đukanović, Stanko Subotić, Boris Tadić, neke zapadne obavještajne službe. Moje je bilo da žurim u Beograd, jer je stranka bila u veoma teškoj situaciji", objasnio je Šešelj.

Prema njegovim riječima, da je bio na slobodi radio bi sve da poništi referendum. Kazao je da mu je vrlo teško bilo dok je pratio kako Crna Gora na referendumu obnavlja nezavisnost.

"To sam smatrao strašnim udarcem u srce sprskog nacionalnog bića, ali su sve stvari išle u tom pravcu i sve mi je bilo jasno poslije 5. oktobra. Kosmička kataklizma koja je zahvatila ex Jugoslaviju odlučila je da proguta sve i da upropasti sve tekovine srpske državnosti. Nijesu uspjeli baš sve, ali su mnogo toga uništili. Čim su prihvatili posredovanje Havijera Solane oko rekonstrukcije savezne države bilo mi je jasno gdje idu te stvari", poručio je Šešelj.

Da je bio na slobodi u to vrijeme, rekao je da bi učestvovao u svim propagandnim aktivnostima da se to spriječi.

"Mislim da Đukanović nije postigao većinu na tom referendumu, rezultati su falsifikovani, nije imao ko da ih kontroliše. Ne vjerujem da je pobijedila volja naroda", smatra Šešelj.

Šešelj to što će Crna Gora uskoro postati NATO članica doživljava kao svrstavanje u neprijateljski tabor. On tvrdi da je američki predsjednik Donald Tramp protiv ulaska Crne Gore u NATO.

"Ako dođe do nekog rata, bićemo na suprotnim stranama. NATO je neprijateljska i antiruska organizacija. Ako dođe do rata između NATO-a i Rusije vi ćete biti na jednoj strani, mi na drugoj. I mi Srbi ćemo opet krvariti u međusobnom ratnom sukobu-i Srbi iz Crne Gore i iz Srbije", poručio je Šešelj.

Na konstataciju da Srbija nema obavezu da ratuje na strani Rusije, Šešelj je rekao da nema tog rata u kojem će Rusija učestvovati, a da se Srbija neće pridružiti.

On je kazao i da je iz pritvorske ćelije Haga vodio sjednice partije.

"Imao sam pravo na telefon i da razgovaram onoliko koliko mogu da platim. Nijesu smjeli da mi zabrane da obavljam sve poslove koje sam obavljao prije dolaska u Hag. Imao sam pravo da me i posjećuju predstavnici stranke. I to nije ništa čudno", naveo je Šešelj.

Bonus video: