Bečić od direktora ANB-a opet traži informacije o državnom udaru

"Upozoravam Vas, da se istina o konkretnim dešavanjima ne može dugo kriti. Na dobro svih u Crnoj Gori je da se do istine o ovim dešavanjima što prije dođe", naveo je Bečić
82 pregleda 19 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 21.01.2017. 13:29h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, uputio je otvoreno pismo direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejanu Peruničiću u kojem ga poziva da odgovori na pitanja koja mu je postavio prije dva mjeseca.

Kako je rekao Bečić, prije više od dva mjeseca obratio se za zahtjevom za dostavu odgovarajućih podataka i informacija ali je njegov odgovor izostao.

"Nijesam ni očekivao da ćete respektovati činjenicu da Vam se obraća poslanik koji je istovremeno i predsjednik političke partije koja ima 8 poslanika u Skupštini Crne Gore. Očekivao sam, međutim, da će izuzetno složena politička stvarnost Crne Gore, produkovana upravo dešavanjima povodom kojih sam od Vas tražio podatke i informacije, i kod Vas izazvati osjećaj odgovornosti i obaveznosti da mi odgovorite, a ne da ćutite", navodi se u pismu Bečića.

On je tražio podatke i informacije da li je ANB o podacima i informacijama do kojih je došla vezanim za djelovanje organizovane kriminalne grupe za koju se sumnja da je pripremala terorističke akte na teritoriji Crne Gore, zauzimanje zgrade Skupštine Crne Gore, ubistvo premijera Crne Gore i drugo, izvijestila predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore, Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore, Ministarstvo odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

"Ako ste navedene izvještavali o prethodnom, molim za podatak kojeg datuma ste to učinili prvi put, kao i da li ste, i kada, nastavili sa izvještavanjem ovlašćenih lica i organa o podacima do kojih dolazi Agencija o aktivnostima gore navedene organizovane kriminlne grupe", naveo je Bečić u pismu.

Njega zanima i kada je zatražio i da li je dobio Odluku Vrhovnog suda Crne Gore kojom se odobrava primjena mjera tajnog nadzora za praćenje djelovanja konkretne organizovane kriminalne grupe, kao i da li je mjere tajnog nadzora počeo primjenjivati tek nakon odobrenja od strane Vrhovnog suda?

"Ono što ste mogli i morali da mi odgovorite je da ste obavijestili ili da nijeste obavijestili nosioce najviših državnih funkcija u Crnoj Gori o konkretnim dešavanjima, uz navođenje datuma obavještenja o događaju i da ste dobili akt Vrhovnog suda Crne Gore kojim se odobrava primjena mjera tajnog nadzora za praćenje djelovanja konkretne organizovane kriminalne grupe ili da taj akt Vrhovnog suda nijeste dobili", pitao je Bečić.

Prema riječima Bečića, građani su obaviješteni da je na dan parlamentarnih izbora planiran teroristički napad organizovane kriminalne grupe, kao i da je „spriječeno najveće krvoproliće u Crnoj Gori od Drugog svjetskog rata“.

"Svjedoci smo, takođe, da se ovim aktivnostima sa bezbjednosnog aspekta nije bavio nijedan od ključnih državnih organa u čijoj su nadležnosti bezbjednost i odbrana – Savjet za odbranu i bezbjednost, Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Odbor za bjezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, koji je bio u mandatu do 7. novembra 2016. godine", rekao je Bečić.

Uz prethodno navedeno, dodao je, građani su svjedoci da je tadašnji premijer Milo Đukanović javno saopštio da nije bio obaviješten o pripremi konkretnih terorističkih akata.

"Veoma je simptomatično da tri mjeseca nakon pokušaja takozvanog državnog udara niko iz vlasti ne pokreće pitanje Vaše odgovornosti zbog toga što nijeste obavještavali najviše državne zvaničnike o aktivnostima na pripremi terorističkih akata 16. oktobra 2016. godine, a to ste po Zakonu o ANB bili dužni činiti. Sa druge strane, Vi ćutite i nećete da odgovorite da li ste najviše državne zvaničnike o konkretnim dešavanjima obavijestili ili ne", kazao je Bečić.

On smatra da se nameće zaključak da mu je preče da ćutanjem obezbijedi da Đukanović ne bude uhvaćen u laži da nije bio obaviješten o ovim dešavanjima od naglašenog javnog interesa cjelokupnog crnogorskog društva da ovom izuzetno važnom pitanju sazna punu istinu.

"Upozoravam Vas, da se istina o konkretnim dešavanjima ne može dugo kriti. Na dobro svih u Crnoj Gori je da se do istine o ovim dešavanjima što prije dođe", zaključio je Bečić.

Bonus video: