Svilanović: Uloga interneta u procesu radikalizacije očigledna

"Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, uloga interneta u procesu radikalizacije je očigledna, međutim lični kontakti su i dalje važni, imajući u vidu primjetno povećanje broja korisnika interneta i to od 66 do 81 odsto stanovništva, u zavisnosti o kojoj se državi radi“, rekao je Svilanović
0 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Ažurirano: 06.12.2018. 13:23h

Na Zapadnom Balkanu prošle godine je prijavljeno 400 sajber napada, a uloga interneta u procesu radikalizacije je očigledna, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

On je u Instambulu, na regionalnoj konferenciji za koordinaciju borbe protiv terorizma i sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, kazao da je internet jedan od glavnih alata savremenih terorističkih organizacija za pronalaženje, regrutovanje i obuku novih članova.

"Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, uloga interneta u procesu radikalizacije je očigledna, međutim lični kontakti su i dalje važni, imajući u vidu primjetno povećanje broja korisnika interneta i to od 66 do 81 odsto stanovništva, u zavisnosti o kojoj se državi radi“, rekao je Svilanović.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske Muhterem Indže otvorio je konferenciju i naveo da je zadovoljan što je Istanbul domaćin regionalne rasprave o važnim pitanjima kao što su sajber sigurnost, radikalizacija putem interneta, sprječavanje nasilnog ekstremizma i kontrola malokalibarskog oružja.

Svilanović je rekao da se države Zapadnog Balkana suočavaju sa značajnom promjenom prioriteta u stalno promjenljivom bezbjednosnom okruženju, od odlaska stranih terorističkih boraca iz regiona na strana ratišta, preko rehabilitacije i reintegracije povratnika i njihovih porodica, do fenomena kontinuirane lokalne radikalizacije i prijetnji sajber sigurnosti.

Kako je dodao, migracije, organizovani kriminal i kontrola malokalibarskog i lakog oružja takođe su među glavnim prioritetima programa sigurnosti u regionu.

Svilanović je kazao da je sajber bezbjednost postala novo sigurnosno žarište i ozbiljan izazov na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kako je saopšteno, RCC je naručio studiju o sajber sigurnosti i radikalizaciji na internetu na Zapadnom Balkanu, koja će biti predstavljena na današnjem sastanku.

"Studija Novo virtuelno bojno polje – Kako spriječiti radikalizaciju u sklopu kibernetičke sigurnosti Zapadnog Balkana daje sveobuhvatan presjek i analizu situacije u pogledu kibernetičke sigurnosti i radikalizacije na internetu u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji i preporuke za unaprjeđenje te oblasti«, precizira se u saopštenju.

Studiju je, navodi se, finansirala Evropska unija (EU) koja je ove godine pokazala najveću podršku boljoj bezbjednosnoj saradnji u regionu Jugoistočne Evrope, sa zakonodavnog i operativnog stanovišta, usmjerenu na određene sigurnosne oblasti od zajedničkog interesa.

Sigurnosna saradnja, dodaje se, uvedena je kao jedna od šest glavnih inicijativa u strategiji proširenja EU.

Iz RCC su podsjetili da je na samitima EU - Zapadni Balkan u Sofiji i Londonu, u sklopu Berlinskog procesa, jasno ukazano na važnost bezbjednosne saradnje Unije i regiona.

Kako su dodali, na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova usvojen je zajednički akcioni plan EU u oblasti borbe protiv terorizma i sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma za region.

Treću regionalnu konferenciju, koja je danas otvorena u Istanbulu, organizovao je RCC, u saradnji sa Vladom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Turske, zajedno sa Inicijativom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG).

Bonus video: