Upravni sud usvojio i drugu tužbu: Gojković nezakonito smijenjen

Sud nalazi da nijesu dati razlozi kojim bi u odnosu na primjerene propise bila opravdana Odluka tužene, da se Nikola Gojković razriješi funkcije predsjednika Opštine i to prije isteka mandata
86 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gojković, Foto: Slavica Kosić
Nikola Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.01.2017. 13:31h

Upravni sud Crne Gore ocijenio je, po drugi put, da je smjena Nikole Nikše Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine Herceg Novi nezakonita.

U obrazloženju Suda se navodi da “nijesu dati razlozi kojim bi u odnosu na primjerene propise bila opravdana Odluka Opštine Herceg Novi da se Nikola Gojković razriješi funkcije predsjednika Opštine i to prije isteka mandata”.

Nikolu Gojković poslije lokalnih izbora 2014. godine, skupštinska većina DPS i UG Izbor izabralo za predsjednika Opštine Herceg Novi. Nakon razlaza u u Izboru, na sjednici SO održanoj 8. jula 2015. godine većinom odborničkih glasova, Gojković je razriješen sa dužnosti predsjednika Opštine Herceg Novi. Inicijativu za smjenu Gojkovića podnijelo je pet od devet odbornika Udruženja građana Izbor čiji Gojković tada bio član i 11 odbornika DPS koji su zajedno činili skupštinsku većinu i vršili vlast u najvećem bokeljskom gradu.

Gojković je smijenjen kako je navedeno“ u cilju dinamičnije i bolje efikasnosti rada organa lokalne uprave“.

Nakon toga je za predsjednicu Opštine kako je utvrdio Upravni sud, nezakonito izabrana Nataša Aćimović.

Obornici Građanskog saveza, koji su se odvojili od, do tada, jedinstvenog Izbora, tužili su Opštinu zbog nezakonite smjene Gojkovića. U prvoj presudi Upravni sud je ustvrdio nezakonitu smjenu Gojkovića, a na sjednici održanoj 1. aprila 2016. Godine Skupština opštine Herceg Novi ponovo razriješila Nikolu Nikšu Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine. Upravni sud je i tu odluku ocijenio nezakonitom. Njegova ostavka koju je u međuvrmenu podnio na mjesto prvog čovjeka grada, nije razmatrana.

”Dobijene odluke u našu korist stavljaju tačku na zaključak da sve što smo radili i što smo ocijenjivali da je loše, dobilo je potvrdu sa najautoritativnijeg mjesta kod koga se to u državi može dobiti“, saopštili su iz Građanskog saveza i najavili konferenciju za novinare na kojoj će iznjeti stavove povodom aktuelnih dešavanja.

Vanredni lokalni izbori

Inicijativa za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, koju je podnijelo 13 od 34 odbornika, iduće sedmice trebalo bi da se nađe na dnevnom redu SO. Inicijativu koju je pokmrenuo Izbor potpisalo je pet njihovih odbornika, odbornici SNP, Nove srpske demokratije i nezavisni odbornici Obrad Gojković, Mirko Mustur, Ljiljana Bojanić i Milovan Baždar.Odbornici Novske liste i SDP javno su izjavili da ce glasati za skraćenje sadašnjeg sastava lokalnog parlamenta.

Bonus video: