Vujović: SDP zabrinut zbog razvoja političke situacije u regionu

"SDP ima svoj put promjena kroz vrijednosti koje danas baštine najrazvijenije demokratije na koje jedino i treba da se ugleda svaka demokratska politička alternativa", rekao je Vujović
17 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 12.01.2017. 11:47h

Međunarodni sekretar SDP Ivan Vujović kazao je da ova partija kao antiratna, evropska i međunarodno potvrđena demokratska iskazuje zabrinutost zbog razvoja političke situacije u regionu i pokušaja reinkarnacije velikodržavnih politika koje su proizvele ratove i užasna stradanja građana sa ex-YU prostora.

"Očigledno da određene političke strukture u strahu od suočavanja sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije sračunato igraju na kartu nacionalizama i velikodržavlja. Zavođenje građana nacionalizmom, prekrajanjem granica, izmišljanjem neprijatelja te raznim ratovima za mir bila je matrica regionalnih ratnih trubača devedesetih. Nakon toga pod pritiskom spolja su se umirili i počeli da simuliraju demokratiju, ali kako pretpostavljaju da slabi demokratski vanjski podsticaj, ponovo su počeli da prebiraju po prošlim vjekovima ispravljajući tzv. istorijske nepravde. Upečatljiv je primjer Milorada Dodika koji ovih dana priziva svesrpsko ujedinjenje, jasno sa Crnom Gorom u toj fantom tvorevini. Naravno, u bliskom partnerstvu sa Tomislavom Nikolićem, romanijskim četničkim vojvodom, onim kojega je "euroatlantski" i "ultracrnogorski" DPS, ne tako davno, proizveo u počasnog građanina jednog crnogorskog grada", rekao je Vujović.

Vujović je dodao da se na jednom mjestu i u istoj igri tako nađu sve sami "igrači rata i podjela koji, svako na svoj način, ne daju državama regiona da demokratski prodišu i uspostave evropske vrijednosti. Naravno, sve ih veže zajednički grijeh rata i razbijanja velike Jugoslavije."

Ako se želi raskid sa sistemom koji je ustanovio DPS, svakome ko želi dobro građanima Crne Gore je jasno da se to ne radi reinkarnacijom velikodržavlja i ugledanjem na “demokratije” Dodika ili Nikolića. Tako se samo pomaže DPS-u i konzervira stanje u Crnoj Gori. Toga bi morali biti svjesni svi oni koji ovih dana učestvuju na protivustavnim i antievropskim regionalnim paradama sa kojih se priziva regionalna nestabilnost i promjena granica. Naravno SDP ima svoj put promjena kroz vrijednosti koje danas baštine najrazvijenije demokratije na koje jedino i treba da se ugleda svaka demokratska politička alternativa. DPS se može pobijediti jedino vrjednosnom superiornošću na modelu Evropske unije, a ne nacionalnim doktrinama i oživljavanjem mitova prošlosti", zaključio je Vujović.

Bonus video: