UKLONILI ZABRANU APLIKACIJE INVESTITORIMA SA CRNIH LISTA UN

EU "omekšala" izvještaj o kupovini pasoša

"Crna Gora je od početka godine uvela program ekonomskog državljanstva, koji će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata u toku perioda od tri godine
878 pregleda 0 komentar(a)
Pasoši i vize se prodaju preko komercijalnih partnera: Jurova, Foto: AP Photo/Francisco Seco
Pasoši i vize se prodaju preko komercijalnih partnera: Jurova, Foto: AP Photo/Francisco Seco
Ažurirano: 07.02.2019. 13:21h

Evropska unija (EU) je odustala od zahtjeva da države članice ne bi trebalo da prihvate zahtjeve investitora koji se nalaze na crnim listama Ujedinjenih nacija (UN) ili su pod sankcijama Unije. Pozivajući se na draft izvještaja EU o “zlatnim vizama” za 2019. godinu, Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) navodi da je Unija uklonila neke od ključnih preporuka prije njegovog objavljivanja.

U tekstu “Oštrije mjere uklonjene iz izvještaja EU” navodi se da bi Malta i Kipar uskoro mogli biti jedine dvije članice EU koje će prodavati državljanstvo, nakon što je Bugarska objavila planove da okonča svoj program ekonomskog državljanstva. U OCCRP-u upozoravaju da je Malta već dala ekonomsko državljanstvo biznismenu iz Sirije Rami Malufu, bliskom rođaku sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada. U to vrijeme, kako se navodi, Malufu je bio zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju. Podsjeća se da je nakon toga evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova upozorila da prodavanje “zlatnih pasoša” povećava rizik od organizovanog kriminala, pranja novca i utaje poreza.

“Moramo zatvoriti ulazne tačke za prljavi novac. Ilegalni novac potiče druge nezakonite aktivnosti”, rekla je tada Jurova.

Podsjećajući da se pasoši i vize obično prodaju preko komercijalnih partnera, u OCCRP upozoravaju da je izveštaj EU izazvao zabrinutost zbog sukoba interesa koji se javlja kada privatne kompanije “savjetuju vlade o upravljanju programom ekonomskog državljanstva, ali istovremeno savjetuju i pojedince o njihovim prijavama”. Crna Gora je od početka godine uvela program ekonomskog državljanstva, koji će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata u toku perioda od tri godine.