Vujanović: U 2016. su dodatno produbljene naše podjele

"Bez obzira na to gdje pripadamo, a znamo gdje smo, mi se ne odričemo svojih vrijednosti i tradicija. I pored toga izbore koje su priznali svi u međunarodnoj zajednici, osporava gotovo pola Skupštine, bojkotuje rad Skupštine i uslovljava dijalog za učešće u njenom radu", ukazao je Vujanović
83 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2016. 09:09h

Povećanje kvaliteta života građana primarni je i ubjedljivo najvažniji cilj i obaveza za narednu godinu, ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.

On kazao da je 2016. bila godina velikih crnogorskih državnih jubileja, integracionih i razvojnih uspjeha, parlamentarnih i lokalnih izbora, ali i godina koja se mogla bolje iskoristiti za prevazilaženje podjela koje se produbljuju.

Vujanović je u novogodišnjoj čestitki naveo da je ove godine proslavljeno deset godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore i milenijum njene državnosti.

On je rekao da smo "ponosni na dostignuća koje je Crna Gora ostvarila u ovoj deceniji na spoljno-političkom planu, posebno u evropskim i evroatlanskim integracijama".

"Takođe i u ukupnom razvoju i reformama koje su osnažile njen demokratski kapacitet i karakter multietničkog i multireligijskog društva", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u tome je posebno vrijedno što su ojačane inače snažne spone, državne i građanske, sa susjedima i prijateljskim državama.

"U ime njegovanja i afirmacije njihovih manjina u Crnoj Gori i naše u njima što istinski i trajno manjine vrednuje kao značajne mostove saradnje", kazao je Vujanović.

On je ocijenio da se kontinuitet integracionih uspjeha nastavljen i ove godine.

Vujanović je podsjetio da je Crna Gora otvorila četiri nova pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu Evropskoj uniji, i da sa ukupno 26 otvorenih, od kojih su dva privremeno zatvorena, zavrjeđuje visoku ocjenu međunarodne zajednice kao lider integracija.

"Ovoj ocjeni značajno doprinosi činjenica da smo veoma blizu članstva u NATO-u i da je to sada već oročeno na mjesece. Sa našim integracionim uspjesima, ne samo mi već i region, smo bliži dugoročnoj stabilnosti i stvaranju uslova za još sanažniji prosperitet naših građana", ocijenio je Vujanović.

Vujanović je rekao da je ove godini nastavljeno sa razvojem crnogorske ekonomije.

"Tome su uveliko doprinjeli rekordi koje ostvaruje naša turistička privreda, ali održan je i trend visokih stranih ulaganja u našu ekonomiju. Započeli smo ili nastavili realizaciju kapitalnih vrijednih projekata koji će povećati kvalitet života naših građana", naveo je Vujanović.

On je ocijenio da je 2016. bila godina u kojoj su dodatno produbljene naše podjele. "U skladu sa našom sklonošću da se lako dijelimo a teško sabiramo, dodatno smo se udaljili na oktobarskim parlamentarnim izborima".

Vujanović je ocijenio da su suštinski centralne teme kampanje starije od vijeka, a verbalistika kampanje jednako stara kao i teme.

"Bez obzira na to gdje pripadamo, a znamo gdje smo, mi se ne odričemo svojih vrijednosti i tradicija. I pored toga izbore koje su priznali svi u međunarodnoj zajednici, osporava gotovo pola Skupštine, bojkotuje rad Skupštine i uslovljava dijalog za učešće u njenom radu", ukazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, kampanja negativnih emocija zamijenjena je političkom realnošću koja je takođe negativna.

"Dogovorimo se o razlikama, prihvatamo ih i živimo sa njima, ali nemojmo se dijeliti kao što smo činili decenijama i vjekovima. Okrenimo se jedni drugima zbog nas i onih koji dolaze poslije nas", naveo je Vujanović.

On je ocijenio da je i 2016. bila godina za poštovanje sportskih uspjeha i promociju bogatstva kulture i stvaralaštva.

"Posebno želim da ukažem na vrijednost postignuća naših oficira i vojnika u inostranstvu, koji su posvećeni miru, naših pomoraca na domaćim i stranim brodovima, kao i na našu dijasporu i diplomate širom svjeta", kazao je Vujanović.

On je svima poželio dobro zdravlje, ličnu i porodicnu sreću i uspjehe u 2017-toj godini.

Bonus video: