Bošković: SAD će Protokol o pristupanju ratifikovati u prva tri mjeseca 2017.

Bošković je istakao da je Crna Gora u domenu odbrane i Vojske ispunila sve uslove koji su potrebni za članstvo u NATO
8 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.12.2016. 12:01h

Sjedinjene Američke Države (SAD) će Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovati u prva tri mjeseca naredne godine, smatra ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je kazao da je Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO do sada ratifikovalo 18 država i završilo kompletne procedure, dvije države su to uradile u parlamentu i ostale su još formalne procedure.

Prema njegovim riječima, tri države su pokrenule procedure – Francuska, SAD i Holandija.

“Siguran sam i imam uvjeravanja prijatelja iz SAD-a, da će to biti samo pitanje vremena, ali će biti u prva tri mjeseca naredne godine”, rekao je Bošković Radiju Crne Gore.

On je naveo da je dinamika ratifikacije protokola bila dobra.

“Zadovoljni smo dinamikom kojoj se sve to odvijalo”, rekao je Bošković.

On je kazao da su iskustva ranijih država pokazala da prođe uglavnom godina, od dobijanja zvanične pozivnice do punopravnog članstva.

“Ali je najvažnije da ni sa jedne adrese nijesmo dobili negativan komentar, već samo pozitivne”, smatra Bošković.

On je istakao da je Crna Gora u domenu odbrane i Vojske ispunila sve uslove koji su potrebni za članstvo u NATO.

“Kada je u pitanju ovaj drugi kriterijum - vladavine prava, borba protiv korpucije, organizovanog kriminala, Crna Gora je tu naparavila ogroman iskorak. I činjenica je, a mi ćemo se posvetiti tome da nakon punopravnog članstva taj posao nastavimo”, poručio je Bošković.

Evroatalantska integracija, kako je pojasnio, nije samo bezbjednosna i vojna, već mnogo šira, politička, tako da je interes Crne Gore višestruk.

“Siguran sam da će svaki građanin Crne Gore to shvatiti da i da će nakon učlanjenja, nedoumice koje sada postoje biti otklonjene”, ocijenio je Bošković.

Bošković smatra da odluku o ulasku Crne Gore u NATO treba donijeti u parlamentu.

"Tako ćemo moći čuti mišljenje svakog poslanika, a znamo da veliki broj njih zagovara ulazak u Alijansu", pojasnio je Bošković.

Kako je rekao, najvažniji zadaci sledeće godine je završetak formalnog puta u NATO, modernizacija Vojske, kao i nastavak u poljima u kojim ima prostora za napredak.

"Ciljevi su i podizanje životnog standarda svakog člana odbrane, kako bi se on mogao posvetiti pozivu koji je odgovoran i traži posebnu posvećenost poslu", poručio je Bošković.

On je, komentarišući tvrdnje da su članice NATO podložnije terorističkim napadima, ukazao da je terorizam globalni probelm i da se sa njim ne suočavaju samo države koje su članice Alijanse.

“Oni koji se protive ulasku Crne Gore u NATO koriste to kao argument. Ali ih opovrgava činjenica da je terorizam danas prisutniji u zemljama koje nijesu članice Alijanse”, naveo je Bošković.

On je dodao da bez obzira na to da li Crna Gora članica NATO-a opasnost od terorizma uvijek postoji, ali se čini sve da do toga ne dođe.

Upitan koji su razlozi protivljenja Rusije crnogorskom članstvu u NATO, Bošković je kazao da bez obzira na to, Crna Gora Rusiju doživlja kao prijatelja.

On je rekao da su Moskva i Podgorica kroz istoriju imali najbolje moguće odnose.

“Činjenica je da se zbog tih odnosa mi nećemo odreći naših najvažnjih državnih vitalnih interesa, a to je prije svega zaštita građana Crne Gore, bezbjednost na ovim prostorima i dugovječnost Crne Gore kao države”, precizirao je Bošković.

Kako je istakao, Crna Gora će uvijek slijediti svoje i interese njenih građana i na taj način pokušati da obezbijedi dugoročnu stabilnost na ovim prostorima.

Bošković je rekao da će Crna Gora pokušati da objasni prijateljima u Rusiji da članstvo u NATO nije protiv njih, već za crnogorske interese.

“Priča oko ruskog uticaja i za vrijeme izbora 16. oktobra i nakon toga, i siguran sam i u peridou do formalnog učlanjenja Crne Gore u NATO neće zaobići niti će posustati. Interesi su suprostavljeni i ne znam zašto je nekom više stalo da zastupa interese tuđe, a ne države koju predstavlja”, rekao je Bošković.

Time će se, kako je dodaa baviti nadležni državni organi. “Siguran sam da je Crna Gora tim pokazala da njene institucije funkcionišu, da su jake i da mogu da se izbore sa problemom koji se pojavio”.

Bonus video: