SPRIJEČILI PROGLAŠENJE

Muhović: Zadovoljan sam što Njegošev dan rođenja neće biti državni praznik

Vlada je iz skupštinske procedure povukla izmjene Zakona o državnim praznicima
105 pregleda 0 komentar(a)
Adnan Muhović, Foto: Savo Prelević
Adnan Muhović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Bošnjačka stranka spriječila je proglašenje 13. novembra za državni praznik povodom rođenja Petra Petrovića Njegoša. 

Vlada je iz skupštinske procedure povukla izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. O tome je premijer Duško Marković obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

“Samo da vas obavijestim, s obzirom da i to ima veze sa školstvom, da dan Njegoševog rođenja neće biti državni praznik i želim da podijelim zadovoljstvo sa svima vama koji dijelite mišljenje sa mnom. Upravo sam dobio informaciju da predlog predsjednika Vlade nije prošao’’, kazao je za Radio Petnjica predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović.

“Ne postoji saglasnost Bošnjačke stranke za usvajanje predloženog zakona. Vlada je iz tog razloga povukla Prijedlog iz parlamentarne procedure” rekli su “Vijestima” iz Vlade na pitanje zbog čega je zakon povučen iz procedure.

Izmjene zakona o državnim praznicima podržali su prošle sedmice članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Vlada je, u prethodnom sastavu na čelu sa Milom Đukanovićem, ove izmjene utvrdila još 24. oktobra 2013. godine, ali se o tome nije raspravljalo u ranijem sazivu crnogorskog parlamenta. Predstavnici Bošnjačke stranke i ranije su se protivili ovom predlogu, a više njih je iznijelo tvrdnje da je Njegoš “geonocidni pjesnik” zbog istrage poturica u Gorskom vijencu.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) je saopštila da je “sa gnušanjem” primila vijest da je i novoformirana Vlada na čelu sa  Markovićem, u čijem sazivu sjede šest Bošnjaka, Rafet Husović i ministri Mevludin Nuhodžić, Kemal Purišić, Kenan Hrapović, Damir Šehović i Osman Nurković i jedan Alabanac Mehmet Zenka, akuelizovala ovo pitanje.

Zamjenik predsjednika Demosa Goran Danilović naveo je da tvrdio da Njegošev rođendan neće biti praznik. “Možda da pokušaju sa rođendanom anacionalnog Deda Mraza” napisao je Danilović na Fejsbuku.