Abazović: Koronavirus nam je otvorio oči, hirurg prima 700 eura, država mora da se izdržava od donacija

"Moja pretpostavka je da se vanredno stanje ne uvodi zbog raspodjele snaga u vladajućoj partiji. Ako bi se uvelo onda bi glavnu riječ vodio predsjednik, a manje ingerencija bi imao premijer"
22680 pregleda 23 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je večeras da nam je koronavirus otvorio oči, te da sad znamo da hirurg prima 700 eura i da država mora da se izdržava od donacija

Abazović je, kako je saopšteno iz GP URA, gostujući na A1 televiziji rekao da je prioritet svih građana Crne Gore zdravlje i da treba da uradimo sve što je do nas kako bi zaštitili druge od sebe.

Komentarišući nedavna hapšenja građana zbog pisanja na društvenim mrežama, on je kazao da je selektivna pravda gora od nepravde.

"Ako pravila postoje, onda treba da važe jednako za sve. Ako mogu članovi DPS-a da se okupljaju u kafanama i ako direktor Uprave policije(UP) može da džogira, to je onda selektivna pravda i navedena hapšenja su samo demonstracija političkog spektakla vladajuće partije", kazao je Abazović.

On je poručio i da tužilaštvo i policija treba da reaguju na brojne anomalije u društvu, a ne na hapšenja zbog objava na društvenim mrežama.

"Jedan segment je odgovornost institucija, koji se morao desiti, a drugi segment se bazira na treniranju strogoće i svakodnevnom gaženju Ustava od strane režima. I ova pandemija je probudila njihovu totalitarnu svijest, koju je nikada smijenjena vlast iskoristila za liječenje svojih frustracija", kazao je Abazović.

On je istakao i da vlast Demokratske partije socijalista (DPS) ovo stanje ljudske nesreće tradicionalno zloupotrebljava u političke svrhe i to najčešće kod najugroženijih grupa građana.

"Moja pretpostavka je da se vanredno stanje ne uvodi zbog raspodjele snaga u vladajućoj partiji. Ako bi se uvelo onda bi glavnu riječ vodio predsjednik, a manje ingerencija bi imao premijer. Mi imamo disperziju odgovornosti, "politiku raspameti". Ukoliko se desi da "kola pođu nizbrdo", Vlada bi odgovornost da svede na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT). Vlast je suspendovala sve druge institucije u ovom momentu i NKT praktično upravlja zemljom", kazao je Abazović.

On je je naglasio da je pravo na život osnovno ljudsko pravo ali da ono ima smisao samo u primjeni sa drugim osnovnim pravima.

Rekao je i da objavljivanje imena ljudi koji su bolesni je skandal prve vrste i to je neprihvatljivo za razvijen demokratski svijet.

"Pitanje za Vladu Crne Gore u ovom trenutku je zašto ne objave imena svih bezbjedonosno interesantnih lica. I jedno i drugo objavljivanje se tiče bezbjednosti ljudi. Jasno je da se to ne može uraditi jer je protivzakonito a Vlada je u ovoj situaciji objavila spisak imena bolesnih od koronavirusa. Što se tiče epiloga mislim da su sada našli žrtveno jagnje u vidu jednog službenika Doma zdravlja i svi drugi iz izvršne vlasti su ostali čisti pred zakonom. Zaista smiješna priča", izjavio je Abazović.

Lider URE kazao je i da čim nema rasprave o identitetskim pitanjima u Crnoj Gori dolazimo do temelja odnosno do onoga što je politika režima proizvela prethodnih tri decenije (zdravstvo, ekonomija, prosvjeta).

Poručio je da se u ovom momentu može jasno razlikovati stvaralačka politika zasnovana na racionalnim osnovama i ona rušilačka koju personifikuje prije svega DPS i jedna opoziciona partija.

"U ovom momentu shavtili smo da hirurg prima 700 eura, shvatili smo da nemamo dovoljno medicinskih sredstava, shvatili smo da država mora donacijama da se izdržava, shvatili smo da imamo uspješne ljude van Crne Gore koji su pošli odavde i da mnogo gore odgovaramo na rizike nego što nam se čini", poručio je Abazović.

Ukazao je i da su banke maksimalno nekorektno postupile i neadekvatno se odnijele prema građanima, jer nijesu pokazale solidarnost.

"Trebalo je da se odreknu jednog dijela svoje dobiti i prihvate potpuni moratorijum na kredite", kazavši da je potpuni moratorijum bio predlog URE.

"Mi smo država koja nema ministra turizma, a hvalimo se da je to grana koja najviše doprinosi BDP-u. Toliko o spremnosti Vlade da pomogne turizmu. Nije ovo priča samo da se dobija vlast – šta će vam vlast u zemlji u kojoj je kasa prazna. Mi smo zemlja servisa, zemlja koja je izgubila sve proizvodne pogone. Mi ne možemo da proizvedemo maske, medicinski alkohol, dakle nešto najosnovnije", istakao je Abazović.

On je ocijenio da su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i zakšanjele.

"Je li važniji Montenegro airlines ili Crna Gora. Toj aviokompaniji se dala nedavno obimna pomoć. Đe je sada ekonomski tigar da priskoči i pomogne građanaima. Mi se moramo dodatno zaduživati a kreditni rejting nam je loš. Je li sada treba da pričamo kako je Crna Gora ugrožena od „tradicionalnih neprijatelja“. Ja kao funkcioner ove zemlje kažem da treba da se smanje plate svim visokim državnim funkcionerima na minimalne u zemlji a da se sredstva preusmjere ugroženom stanovništvu", poručio je Abazović.

Bonus video: