Adžić: Maketa koju je URA pokazala nije iz Službe gradskog menadžera

"Sadašnji izgled i ponuda u nikšićkoj pijaci se ne uklapaju u željenu sliku razvoja Nikšića, kakvu ima sadašnja lokalna samouprava i teško je shvatiti da će se neko boriti svim sredstvima da očuva postojeće stanje"
1340 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićka pijaca, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićka pijaca, Foto: Svetlana Mandić

Glavni gradski arhitekta u Opštini Nikšić, Nebojša Adžić, tvrdi da maketa pijace koja se pominje u saopštenju URA nema nikakve veze sa njim, niti je nastala u njegovoj službi, već je riječ o zloupotrebi medija od strane pomenutog Građanskog pokreta.

Adžić je, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom saopštenja Građanskog pokreta URA, kazao da projektna dokumentacija za izmještanje pijace, koju URA pominje, ne postoji.

"Nažalost, sadašnji izgled i ponuda u nikšićkoj pijaci se ne uklapaju u željenu sliku razvoja Nikšića, kakvu ima sadašnja lokalna samouprava i teško je shvatiti da će se neko boriti svim sredstvima da očuva postojeće stanje. Nikšićka pijaca će se rekonstruisati i uljepšati. Pijaca je trenutno zauzeta sa manjim brojem štandova nego što je njen kapacitet, a od tog broja štandova mali broj njih su gdje se prodaje voće i povrće, odnosno proizvodi zbog kojih se zove zelena pijaca, pa se silom prilika tu nalazi veći broj štandova gdje se prodaje garderoba, zatim vještačko cvijeće, tako da pijaca više liči na buvljak", kazao je Adžić.

Nebojša Adžić
Nebojša Adžić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima glavnog gradskog arhitekte u prizemlju novog tržnog centra biće dio od 200 kvadrata sa dvadesetak štandova namijenjen za zelenu pijacu, koji će prodavci voća i povrća moći da zakupe. Kazao je da Opština Nikšić, kroz obaveze definisane zakonom o komunalnim djelatnostima, mora da zadrži pijacu kao ponudu grada zato što je to djelatnost od javnog interesa, ali i da, zbog izgradne tržnog centra, omogući nesmetanu frekvenciju kroz pijacu prema Trgu slobode.

"Smatramo da i pijaca mora da se sredi, da se štandovi ofarbaju, da se uvede neki red i da se bude sigurno, da to što je inicijativa naša i što ćemo realizovati, da eliminišemo prodaju vanpijačne robe. Pijaca će da ostane u funkciji građana u otvorenom dijelu i svi prodavci koji budu zainteresovani moći će da to odrade u dogovoru sa vlasnicima tržnog centra u zatvorenom dijelu, ali ćemo da obezbijedimo i nesmetani prolaz kroz pijacu tokom 24 časa jer to smatramo da je neophodno za grad", poručio je Adžić.

Bonus video: