Bečić: Misle li sa DPS-om da smijene Đukanovića?

Lider Demokrata rekao je da Demokratski front (DF) odbija da potpiše inicijativu jer žele da upute isti predlog nakon protesta i dodao da DF nije ni želio da testira da li će SDP i Pozitivna podržati obaranje Vlade
0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2015. 18:06h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je danas da se nijesu stekli formalni uslovi da se u parlamentu glasa o nepovjerenju Vladi, jer njihovu inicijativu nijesu potpisali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističkr narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

On je poručio da će Demokrate bez sujete, opstrukcije odmah i bezuslovno podržati svaki predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kada god, i od bilo koga on bude podnešen iz redova opozicije.

"Jer mi istinski težimo promjenama, i zato se borimo protiv vlasti a ne protiv opozicije“, kazao je Bečić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi potpisali poslanici Demokrata, Demosa, URA-e i opozicioni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i Novica Stanić.

Bečić je kazao da Demokratama nije stigla nijedna sugestija, primjedba ili predlog u vezi njihove inicijative.

On je podsjetio da je 7. avgusta uputio inicijativu svim opozicionim političkim subjektima i drugim opozicionim poslanicima za pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja Vladi.

"Nakon prvobitno pozitivno saopštenih stavova u odnosu na inicijativu, 12. avgusta uputili smo predlog akta o izglasavanju nepovjerenja Vladi i zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine, na potpis opozicionim kolegama, uz spremnost da razmotrimo i usvojimo sve primjedbe i sugestije“, naveo je Bečić.

On je ukazao da je 18. avgust bio naveden kao poslednji dan do kada je trebalo staviti potpis na predložene akte da bi, shodno Poslovniku, bili predati u proceduru s ciljem održavanja sjednice Skupštine 3. septembra.

Bečić je kazao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva Demokrata potvrđen politički stav da postoje svi razlozi za smjenu i izglasavanje nepovjerenja Vladi premijera Mila Đukanovića.

On je precizirao da inicijativu nisu potpislai poslanici Demokratskog fronta, Socijalsitičke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, zbog čega se nisu stekli formalni uslovi da se izglasa nepovjerenje Vladi 3. septembra u Skupštini.

"Dodatno iznenađenje predstavlja činjenica da do šanse za pad Vlade u ovakvom društveno-ekonomskom ambijetu nije došlo zahvaljujući nedostatku potpisa onih koji predstavljaju opozicione birače“, rekao je Bečić.

On je ocijenio da je to istorijski fenomen koji nije poznat u teoriji i praksi- da opozicija ne želi da se raspravlja o nepovjerenju Vladi koja je izgubila svaki legitimitet, „nalazi se na staklenim nogama i saglasno Ustavu jedino može biti smijenjena u parlamentu“.

Komentarišući pojedinačna pojašnjenja onih koji nisu podržali predlog Demokrata, Bečić je kazao da je Front to odbio, uz obrazloženje da oni žele da upute isti predlog, nakon njihovoh protesta.

"Izražavajući sumnju u trenutni odnos SDP-a i Pozitivne, a ne želeći da ih testiraju. Kako će onda ti isti subjekti podržati ovaj predlog kad njegov formalni inicijator bude DF? Ili oni misle da sa DPS-om smijene vladu, na čijem je čelu predsjednik DPS-a“, upitao je on.

Bečić je kazao da ne dobija odgovor šta se podrazumijeva pod terminom prelazna Vlada i ko treba da je čini.

"Što se tiče SNP-a oni su još prije mjesec i po javno saopštili da će kad god i od bilo koga bude podnijeta inicijativa za izglasavanje nepojerenja Vladi automatski to podržati. Evo vidjeli ste kako su podržali“, rekao je Bečić.

On smatra da se dogodio još jedna fenomen- da jedan opozicioni lider traži blagoslov od predsjendika SDP-a da li da stavi potpis na predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koji bi omogućio skupštinsku raspravu o tome šta je SDP rekao o načinu vođenje politike DPS-a.

Bečić je kazao da se odnos DP-a trebalo da se pokaže 3.septembra, navodeći da je to onemogućeno od opozicionih poslanika.

"Gdje bi pred očima javnosti ukrstili argumente, uz još jednu činjenicu koja bi dodatno bila poznata u tom momentu, čije su naznake evidentne- da imamo kršenje koalicinog sporazuma onih koji čine vlast, još jedna prilog nelegitimitetu Vlade“, dodao je on.

Bečić je naveo da je inicijativa upućena u momentu kada su političke činjenice bile na nivou onog što je nezabilježeno na političkoj sceni Balkana- da jedan koalicioni partner kaže za drugog da državu pretvara u tajkunskku koloniju "i da će oni sa građanima, a da DPS ostavljau tajkunima".

On je ocijenio da stav Pozitivne Crne Gore predstavlja sublimat saopštenja DF i SNP-a, navodeći da su te tri stranke mogle izdati zajedničko saopštenje.

"Zaključujem i ponavljam, što se tiče Demokrata, bez bilo kakve sujete i opstrukcije, istog dana bezuslovno ćemo podržati predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kada god i od bilo koga iz opozicije on bude podnešen“, kazao je Bečić.

Upitan da li se DF boji kako bi prošli njihovi protesti, ukoliko bi se o inicijativi Demokrata raspravljalo u parlamentu, on je kazao da ostavlja zaključak građanima, navodeći da im to neće biti teško jer imaju mnogo inputa.

Bonus video: