Berlin: Pozdravljen progres Crne Gore u oblasti integracija - Vijesti.me
Lukšić u posjeti

Berlin: Pozdravljen progres Crne Gore u oblasti integracija

U razgovoru je bilo riječi i o aktuelnim kretanjima u regionu

Mihael Rot, Igor Lukšić
Mihael Rot, Igor Lukšić (Foto: MVPEI)

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravio je u kraćoj radnoj posjeti Berlinu tokom koje je razgovarao sa savjetnikom kancelara za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Hojzgenom i državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Mihaelom Rotom .

"Tokom susreta sa Hojzgenom, pozdravljen je progres Crne Gore u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija i razmijenjena mišljenja u susret NATO samitu u septembru. On je odao priznanje za dosadašnje rezultate koje je Crna Gora ostvarila u evroatlantskim integracijama i ohrabrio nastavak reformskih napora", ističe se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

U razgovoru je bilo riječi i o aktuelnim kretanjima u regionu i u tom kontekstu je zajednički apostrofiran značaj najavljene Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja će se, 28. avgusta ove godne, održati u Berlinu.

"Na sastanku sa državnim ministrom u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Mihaelom Rotom akcenat je bio na pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU, sa fokusom na dosadašnji bilans rezultata kao i dinamiku aktivnosti u narednom periodu, prvenstveno u svijetlu predstojeće Međuvladine konferencije u Luksemburgu. Rot je posebno pozdravio jasno pozicioniranje Crne Gore u odnosu na aktuelnu ukrajinsku krizu i posvećenost naše zemlje zajedničkim vrijednostima EU. Takođe je ukazao na kompatibilnost procesa približavanja NATO i EU, odao priznanje za ostvareni progres Crne Gore i ocijenio da njena konstruktivna uloga može biti primjer u pristupnim pregovorima", piše u saopštenju.