Bilčik: Pitanje vjerskih zajednica voditi u skladu sa međunarodnim standardima

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović, kazao je da je konstatovano da u procesu pridruživanja EU treba poštovati princip regate
10437 pregleda 41 komentar(a)
Bilčik i Brajović, Foto: Luka Zeković
Bilčik i Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2020. 15:08h

Koopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik ocijenio da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

“Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica”, istakao je Bilčik na konferenciji za medije nakon završetka sjednice POSP-a.

On je kazao da su tokom sjednice POSP-a uspjeli da usvoje zajedničku deklaraciju i preporuke i da su svi poslanici, i EP i Parlamenta u Crnoj Gori, naporno radili na tome, usmjerivši rad ka jednom zajedničkom cilju - da podrže Crnu Goru u postupku pristupanja Evropskoj uniji.

Bilčik je istakao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susjedstva predsjedava EU u prvom dijelu, a nakon nje Njemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da “učinimo da postupak proširenja bude politički priporitet za kompletnu EU”.

Povezani članci

26. Februar 2020.

Usvojena Deklaracija POSP-a

“Nadam se da će nova revidirana metodolgija koju je EK objavila 5. februara, pomoći da se dalje napreduje sa procesom proširenja EU. Crna Gora ima pravo da razmotri novu metodologiju, da sama odluči da li će da je prihvati... Svjesni smo da je Crna Gora predvodnik u ovim procesima i nadamo se da ćemo novu metodologiju iskorisititi da taj postupak bude intenzivniji i bolji”.

Bilčik i Brajović
Bilčik i Brajović(Foto: Luka Zeković)

On je istakao da je konstatovano da postoje otvorena pitanja na kojima treba dalje raditi i da neki procesi treba u većoj mjeri treba da se zasnivaju na dijalogu, navodeći da je to uključeno u usvojenu deklaraciju i preporuke.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da su evropski poslanici saopštili da politika proširenja ostaje u fokusu pažnje evropskih institucija i da se sa njom mora nastaviti, da je to jedna od najuspješnijih politika EU i da može da teče uporedo sa procesom konsolidacije EU.

Bilčik i Brajović
Bilčik i Brajović(Foto: Luka Zeković)

“Konstatovali smo da treba poštovati princip regate, a to je princip na kome posebno insistira Crna Gora, ne zato što smo mi najdalje odmakli u procesu pregovora, nego zato što zaista mislimo da je to pošten ishod”, kazao je Brajović na konferenciji za medije nakon završetka sjednice POSP-a.

Bilčik je, odgovarajući na pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji.

“Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor... Nismo tu nikada sa namjerom da nametnemo neka rješenja, već da podstaknemo dijalog”, rekao je Bilčik.

Brajović je, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo da član partije koju predvodi ide na litije, koje organizuje SPC, kazao da su Socijaldemokrate partija u kojoj su dobrodošli svi koji misle dobro državi i žele da rade u javnom interesu.

On je kazao da se ogroman broj manipulacija čuje u Crnoj Gori i van nje o tom Zakonu, te da jedva čeka da počne njegova implementacija.

“Podržavam dijalog oko primjene, da se vidi koji je broj manipultivnih tvrdnji koje su se čule nekad na primitivan način...”.

Istakao je da je Crna Gora sposobna da implementira sve svoje zakone, koji treba da važe jednako za sve.

“N eposotji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da nneko bude izuzet od primjene zakona”, rekao je Brajović.

Bonus video: