Bivši borci OVK o tretmanu Albanaca u CG: Nećemo samo sjedjeti skrštenih ruku

Sa sastanka je poručeno, kako prenosi albanski portal, da je albanska dijaspora nezadovoljna političkim predstavnicima
50 pregleda 25 komentar(a)
Anton Ljuljđuraj, Foto: Privatna arhiva
Anton Ljuljđuraj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.10.2013. 20:08h

Organizacija „Atlantska asocijacija“ koja u Sjedinjenim Američkim Državama okuplja bivše vojnike Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) pozvala je albanske političare u Crnoj Gori da se usprotive politici Vlade Crne Gore i zaustave kršenje nacionalnih prava svojih sunarodnika.

Kako prenosi portal malsia.org, čelnici te organizacije su nakon susreta sa liderom Demokratskog foruma za integracije (DFI) Antonom Ljuljđurajem u crkvi Svetog Pavla u Detroitu pozvali albanske političare i poručili da bivši borci OVK neće „skrštenih ruku gledati diskriminaciju svoje braće u Crnoj Gori“.

“Posebno nas iritira činjenica da naši političari ćute dok država gazi našu zastavu"

Sa sastanka je poručeno, kako prenosi albanski portal, da je albanska dijaspora nezadovoljna političkim predstavnicima i pozvala ih da u borbi za prava sunarodnika sarađuju sa intelektualcima i nezavisnim udruženjima.

„Poručujemo Albancima u Crnoj Gori da u nama imaju jaku podršku i da ćemo po svaku cijenu braniti nacionalnu zastavu i sva ostala prava koja im pripadaju, te da nećemo dozvoliti da ih ugnjetava crnogorski režim. Apelujemo na lidere albanskih stranaka da podrže Ljuljđuraja jer sjutra može biti kasno a istorija će im suditi što nisu ništa učinili. Mi nikako nećemo sjedjeti skrštenih ruku. Zalažemo se za demokratsku borbu, ali ne odbacujemo mogućnost da naša prava branimo krvlju kao što su to činili naši preci u albanskim krajevima Crne Gore”, navedeno je nakon razgovora Ljuljđuraja sa Adrianom Grajčevskim i Viktorom Ljekočajem, predstavnicima saveza koji su formirali bivši borci tzv. Atlantskog bataljona OVK koji su činili dobrovoljci iz SAD.

Na sastanku u crkvi u Detroitu, koja slovi za ključno mjesto albanske dijaspore u Mičigenu, ocijenjeno je da se prava Albanaca u Crnoj Gori očigledno krše, a da su najflagrantniji primjeri odbijanje vlasti da formira punopravnu opštinu Tuzi, ali i mala zastupljenost te nacionalne manjine u državnoj administraciji.

Kao problemi, na sastanku su, kako je prenijela malsia.org, istaknuta mala ulaganja u krajeve u kojima žive Albanci ali i plansko mijenjanje demografske strukture u tim mjestima. Kao primjer je navedeno naselje Karabuško polje kraj Tuzi, koje je uglavnom naseljeno Bošnjacima. Ocijenjeno je da albanski političari ne čine ništa da se to stanje popravi, posebno nakon uvođenja zakonskih odredbi koje ograničavaju korišćenje nacionalnih simbola.

“Posebno nas iritira činjenica da naši političari ćute dok država gazi našu zastavu. Zapravo, jedini koji su se tome usprotivili su predstavnici DFI koji su zbog vladine politike svojevremeno organizovali proteste u Tuzima”, navode u toj organizaciji.

Kako prenosi portal, don Fran Koljaj, pastor crkve u Mičigenu, poručio je sagovornicima da su Albanci faktor stabilnosti u regionu i da političari treba da se udruže oko nacionalnog pitanja. On ih je pozvao da po strani ostave partijske i ekonomske interese. “Albanski političari previše podržavaju crnogorski režim. Malesija mora da čuva svoj identitet. Da ima opštinu, univerzitet na albanskom jeziku”, kazao je Koljaj.

Bonus video: