Bošnjak: I pored zatvaranja poglavlja 25, miljama smo daleko od EU

Sva nauka u CG se svela na napore pojedinaca koji kroz saradnju sa međunarodnim institucijama uspjevaju da postignu značajniji naučni rezultat
126 pregleda 4 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2012. 13:58h

Crna Gora je zakonsku regulativu, koja se odnosi na nauku i istraživanje, uskladila sa evropskom, ali je u u toj oblasti suštinski miljama daleko od Evrope, ocijenila je poslanik Demokratskog fronta, Branka Bošnjak.

Privremeno smo zatvorili poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i odmah su počeli hvalospjevi da smo „čudo“ napravili.

Uostalom ovo poglavlje sve zemlje prvo zatvore.

“Vlada uništava svoj državni Univerzitet da bi se udovoljilo biznisu premijera i njegovom privatnom univerzitetu, uništena (je) privreda i svi naučno-istraživački centri”

Istina je da smo zakonsku regulativu u ovoj oblasti uskladili sa evropskom, a u svemu ostalom što je suštinsko smo miljama daleko od Evrope“, navela je Bošnjak.

Ona je ocijenila da je novac koji se izdvaja za nauku ispod svakog minimuma, navodeći da su laboratorije oskudne, sa opremom koja je odavno zastarela, na kojoj se teško mogu dobiti rezultati koji bi za neki diplomski mogli poslužiti, a ne za ozbiljan naučno istraživački rad.

“Vlada uništava svoj državni Univerzitet da bi se udovoljilo biznisu premijera i njegovom privatnom univerzitetu, uništena privreda i svi naučno-istraživački centri, stanje alarmanto za svakog ko nije slijep ili zaslijepljen šarenim lažama koje vlast svakodnevno servira”, dodala je Bošnjak.

Sva nauka u Crnoj Gori, kako navodi, se svela na individualne napore pojedinaca, koji kroz saradnju sa nekim međunarodnim naučnim institucijama uspjevaju da postignu neki značajniji naučni rezultat.

Država i resor nauke: Nezainteresovanost i klijentelizam

Bošnjak smatra da je dovoljno pogledati listu odobrenih projekata, nazive projekata, oblasti i nosioce projekata i sve je jasno

Prema riječima Bošnjak, država je uglavnom nezainteresovana za nauku i naučni potencijal, koji su, dodala je, sve normalne zemlje odavno prepoznale kao glavnu polugu razvoja.

“Kod nas je, nažalost, i to malo para što se izdvojilo za nauku i naučne projekte pošlo u ruke privilegovanih, pa se desilo da neko politički podoban i blizak vlasti dobije i po dva tri projekta, a drugi koji nijesu u ovoj kategoriji budu eliminisani uprkos izvanrednim projektima.

I recezenti su se gdje god je to bilo moguće birali po principu klijentelizma”, navela je ona.

Bošnjak dodaje da je dovoljno bilo pogledati listu odobrenih projekata, nazive projekata, oblasti i nosioce projekata i sve je jasno.

“Mnogi kriterijumi nijesu ispoštovani jer je podobnost i bliskost vlasti nadmašila kriterijume. Tako se mi bavimo naukom.

I svi koji iole znaju šta znači nauka, znaju da je ona u Crnoj Gori čista improvizacija.

Da li će Evropa ovu našu neozbiljnoost i mešetarenje kazniti, brzo ćemo vidjeti”, zaključila je Bošnjak.

Bonus video: