Budva: Predstavnici UBNOR-a neće da polažu cvijeće sa delegacijom koju predvodi Vujović

"Molim vas da politička viđenja i polemike ostavite za neke druge dane i sa delegacijama Opštine Budva, bez obzira da li je na njihovom čelu predsjednik SO Đorđije Vujović, potpredsjednik Opštine Veselin Marković ili moja malenkost zajednički položimo cvijeće palim borcima o rodoljubima", istako je u pismu Krapović
150 pregleda 8 komentar(a)
Đorđije Vujović, Foto: Privatna arhiva
Đorđije Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.11.2017. 15:29h

Dva dana uoči obilježavanja Dana oslobođenja Budve, politička previranja nijesu zaobišla ni ceremoniju polaganja vijenaca nastradalim borcima u drugom svjetskom ratu.

Udruženja boraca NOR-a i antifašista Budve odbilo je da budu dio delegacije koja će povodom 22. novembra na Dan opštine Budva položiti vijence na spomenicima u Bečićima, pored manstira Duljevo, Čelobrdu i ispred Svetog Stafana narodnim herojima Vukici Mittrović- Šunje i Niku Anđusu, ukoliko će Opštinu Budva predstavljati predsjednik Skupštine opštine Đorđije Vujović.

To je u pismenom dopisu gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću naveo predsjednik ovog Udruženja Zoran Špadijer, navodeći da je to odluka koja je donijeta na sjednici odbora UBNOR-a i antifašista Budve.

"Naša delegacija će posebno položiti vijence na ovim spomenicima. Razlog donošenja ovakve odluke je taj što je predsjendik SO Budva Đorđije Vujović položio u ime SO Budva ispred manastira Podlastva nastradalim ljudima našeg 25.11. 1944. U Baru, o čemu se vodi politička polemika u Skupštini opštine i traži ostavka Vujovića", navedeno je između ostalog u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Na zahtjve opozcione crnogorske upravo je Vujović za 27. novembar zakazao sjednicu SO Budva na kojoj će se rasprvlajti o njegovom razrješenju, a upravo je sporno, između ostalog i to što je na Vidovdan u ime Opštine Budva položio vijenac na kostunici strijeljanima, čija je kosturnica napravljena u manastiru Podlastva u Lastvi Grbaljskoj.

Krapović je danas odmah odgovorio Špadijeru navodeći da "dnevnopolitičke teme ne smiju stati na put jedinstvenom iskazivanju poštovanja prema žrtvi, koju je narod ovoga kraja dao za slobodu budućih generacija".

"Stav Opština Budva je da u najznačajnijem danu Opštine samo zajedničkim istupom predstavnika Opštine, Vojske Crne Gore i organizacija udruženja boraca NOR-a pokazujemo pijetet kakav naši slavni preci zaslužuju. Molim vas da politička viđenja i polemike ostavite za neke druge dane i sa delegacijama Opštine Budva, bez obzira da li je na njihovom čelu predsjednik SO Đorđije Vujović, potpredsjednik Opštine Veselin Marković ili moja malenkost zajednički položimo cvijeće palim borcima o rodoljubima. Ukoliko smatrate da ovom zahtjevu ne možete da udovoljite, moliću vas za razumijevanje i u tom slučaju da ovaj veliki dana obilježite polaganjem cvijeća samostalno", istako je u pismu Krapović.

Bonus video: