CGO: Pozivi iz Ministarstva nauke nam nijesu stizali

Iz Ministarstva je saopšteno da su do sada održana tri sastanka radne grupe, ali da se određen broj članova nije odazvao pozivu
62 pregleda 3 komentar(a)
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2012. 21:07h

Iako je Ministarstvo nauke saopštilo da su svi članovi radne grupe za poglavlje 25 (nauka i istraživanje) blagovremeno obaviješteni o terminima zasjedanja, direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević i članica grupe ispred te organizacije doc dr Jelena Žugić tvrde da nijesu dobile nijedan poziv.

“Na službeni mejl CGO-a ništa nije stiglo. Na kraju krajeva opravdali bi učešće ukoliko je neko bio spriječen iz bilo kojeg razloga ”, kazala je Uljarević “Vijestima” uz napomenu da se članovi te organizacije ne bi prijavljivali da ne žele da učestvuju u radu grupa.

Jelena Žugić je pozvala Ministarstvo nauke da, kako bi dokazalo svoje navode da je CGO ili njoj upućen poziv za sastanke, medijima proslijede mejlove u kojima su članovi grupe pozvani

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da su do sada održana tri sastanka radne grupe, ali da se određen broj članova nije odazvao pozivu.

“Pretpostavljamo da je to bilo uslovljeno ljetnjom pauzom ili pak velikim obimom obaveza pojedinih članova“, kazala je šefica grupe Smiljana Prelević.

Međutim, Jelena Žugić je pozvala Ministarstvo nauke da, kako bi dokazalo svoje navode da je CGO ili njoj upućen poziv za sastanke, medijima proslijede mejlove u kojima su članovi grupe pozvani.

Prelević je negirala da je NVO predstavnicima predloženo da potraže donatora koji će finansirati njihov angažman i put u Brisel.

„Ministarstvo nauke obezbijediće finansijska sredstva za putne troškove svih članova radne grupe, koji će imati izlaganja na skriningu, ne praveći razliku između predstavnika civilnog i vladinog sektora, jer je riječ o jedinstvenom timu.” Ta informacija je za Uljarevićku nova i ohrabrujuća.

“Ovaj stav Ministarstva nauke je za mene iznenađenje. Nadam se da će Vlada promijeniti svoje propise na koje su se ranije njeni zvaničnici, a prije svega glavni pregovarač (Aleksandar Pejović) pozivali kada su tvrdili da ne mogu pokriti putne troškove NVO predstavnika i da će obezbijediti ravnopravan tretman naših predstavnika u svim radnim grupama, odnosno da ovo nije najava posebnog pristupa koji će primjenjivati samo Ministarstvo nauke”, kazala je Uljarević.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o formiranju radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 8 (konkurencija). Prema podacima sa sajta Vlade, šef radne grupe je pomoćnik ministra ekonomije Zoran Perišić.

Bonus video: