Da li Vlada podržava tužilačku diktaturu

Sjutra premijerski sat, DF pita za skidanje imuniteta Medojeviću, a od premijera očekuju i odgovor
3283 pregleda 0 komentar(a)
Ponovo o propustima u istrazi ubistva Duška Jovanovića: Marković, Foto: Luka Zeković
Ponovo o propustima u istrazi ubistva Duška Jovanovića: Marković, Foto: Luka Zeković

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić traži od premijera Duška Markovića da odgovori da li tužilaštvo, kako smatra, nezakonitim obračunavanjem s opozicionim poslanicima želi da skrenu pažnju javnosti s afera čiji su oni učesnici i da li to čine po političkom nalogu.

“Da li protivustavno, nezakonito i političkim razlozima podstaknuto djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog državnog tužilaštva prema DF-u, a posebno najnovija podmetanja poslaniku Nebojši Medojeviću, predstavlja samo još jedan potez u nizu razuzdane tužilačke diktature koju Vlada snažno podržava ili se radi o nečem drugom”, glasi Mandićevo poslaničko pitanje.

Odgovor na njega i ostala očekuje se sjutra na premijerskom satu u Skupštini.

Mandić će pitati i da li SDT i VDT “ovakvim nezakonitim obračunavanjem s opozicionim poslanicima” žele da skrenu pažnju javnosti s afera čiji su oni direktni učesnici: “A koje jasno i nedvosmileno ukazuju na kriminal i korupciju u samom Tužilaštvu, i na koji način se ova njihova nepočinstva uopšte mogu procesuirati, a oni pozvati na utvrđivanje njihove krivične i pravne odgovornosti”.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević će u ime kluba poslanika SNP-Demos, pitati premijera da li će nešto preduzeti zbog činjenice da, u vrijeme njegovog mandata, nijesu pronađeni i procesuirani počinioci i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića i da li će zatražiti profesionalnu odgovornost onih koji su pasivnim odnosom doveli do nerješavanja zločina. Pavićevićeva će tražiti odgovor i da li je ministar pravde Zoran Pažin svojim radom i zalaganjem opravdao premijerovo povjerenje prilikom sastavljanja Vlade, napominjući da je Pažin izjavio “kako su u slučaju istrage ubistva Duška Jovanovića, napravljeni propusti i da su ti propusti uslovili nerješavanje zločina”.

“Da li je ministar pravde pokazao dovoljno senzibiliteta i profesionalnog kredibilitata time što nije izrazio zainteresovanost da od nadležnog tužilaštva zatraži profesionalnu odgovornost zbog očigledne pasivnosti u rješavanju ovog zločina? Da li je nepostupanje i nečinjenje krivično djelo?”, zanima Pavićevićevu.

18 hiljada pravnih lica i preduzetnika ima blokirane račune prema podacima Centralne banke, ukazuje Boris Mugoša (SD).On će pitati Markovića koje mjere Vlada preduzima radi poboljšanja likvidnosti crnogorske privrede

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitaće Markovića zašto je Vlada odbila predlog SDP-a da se smanje opterećenja na zarade, navodeći da predlog oslikava kretanja u regionu koja daju dobre rezultate za privredu i budžet u srednjem roku.

Poslanik DPS-a Danijel Živković pitaće premijera kada se mogu očekivati prvi rezultati najavljenlh politika, odnosno, projekata koji su u toku, a tiču se zaštite životne sredine i energetike u Pljevljima.

U ime kluba poslanika BS, koalicije “Albanci odlučno” i HGI, Adrijan Vuksanović (HGI) će pitati premijera kako ocjenjuje proteklu turističku sezonu i koliko će ostvareni prihodi iz turizma doprinijeti poboljšanju ekonomskih parametara.

Pitanja poslanika objavljuju se na sajtu Skupštine.

Bonus video: