Danilović: Novinarima pod hitno obezbijediti status službenih lica

Ako i jedna zemlja ne bi smjela da ima dilemu kada je u pitanju tretiranje novinara kao službenih lica onda je to Crna Gora, ocijenio je Danilović
959 pregleda 2 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, ocijenio je da treba uvesti izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se napad na novinare smatrao napadom na službeno lice.

"U Crnoj Gori voda je odavno preko poda i preko grla, nažalost. Novinari su, šta god ko mislio o tome pokrenuli više afera nego nadlezni istražni organi. Vrlo često su pritom rizikovali i egzistenciju i glavu za platu koja je ponižavajuća. Zaista je ključna istina da slobodnog društva nema bez slobodnog novinarstva i otuda su Evropljani naježeni na pokušaje zastrašivanja, maltretiranja ili progonjenja novinara. Kod nas taj vid pritiska nekada završi i pokušajem ubistva ili ubistvom kao u slučaju Duška Jovanovića. Očigledno je da nema drugog izbora nego da se izmjenama Krivičnog zakonika napad na novinare smatra napadom na službeno lice ne bi li se konačno stavilo do znanja osionim pojedincima da se ne radi o "nezaštićenoj divljači" nego o ljudima koji u interesu javnosti rade svoj posao", rekao je Danilović.

On je kazao da će predložiti kolegama iz Posebnog kluba poslanika da po hitnom postupku stave u proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama pomenute zakonske materije, kako bi se što prije riješio problem koji, kako navodi, godinama koči napredovanje Crne Gore i pravi "veliku štetu slobodnom i otvorenom društvu, poziciji i opoziciji".

"Prosto, pomoći ćemo tako i novinarstvu, podići nivo odgovornosti i pokazati kako nismo licemjeri. Ponavljam, šta god mislili o tom pozivu, neumoljiva je istina da u Crnoj Gori novinari predstavljaju najbolje inspektore u svim sferama, da su prethodnica istražnim organima, da su ključni uzbunjivači, a da je rizik kojemu su izloženi neproporcijonalan zaradi i mjestu u društvu. Podrazumijeva se da pod novinarima istraživačima i novinarstvom podrazumijevamo ozbiljne redakcije i istraživačke medije u kojima su uposleni tretirani kao slobodni ljudi, čija su prava zaštićena u vlastitim medijskim kućama i kojima je novinarski posao jedini izbor", navodi Danilović.

Ako i jedna zemlja ne bi smjela da ima dilemu kada je u pitanju tretiranje novinara kao službenih lica onda je to Crna Gora, kazao je Danilović.

"Zemlja u kojoj je ubijen jedan glavni urednik i vlasnik privatnog medija, a čije ubistvo još nije rasvijetljeno, zemlja u kojoj je pokušano ubistvo novinara dopisnika ili novinarke, ne smije da kalkuliše. Ako bisnismeni imaju legalno zaštitare koji su zaposlenici Uprave policije ako probisvijeti uživaju status uglednih građana, onda je i pravedno i logično da novinare štitimo kao dragovcene pojedince koji su često izvrgnuti ucjenama i poniženju", rekao je Danilović.

Poručuje da vremena za čekanje nema jer su napadi na novinare "toliko učestali da je cijela profesija pod velikim pritiskom".

"Dužni smo da doprinesemo njihovoj sigurnosti i rehabilitaciji poziva bez kojega ne bi bilo slobodnih država i društava. Reagovaćemo u najkraćim rokovima", zaključio je Danilović.

Bonus video: