Demokratski front još neće u Radnu grupu

U Frontu nijesu razmatrali mogućnost da podrže izmjene izbornih zakona, navodeći da bi mogli ponuditi svoje inicijative
10 komentar(a)
Premijerski sat, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Premijerski sat, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.12.2017. 20:53h

Iako prekidaju bojkot parlamenta, predstavnici Demokratskog fronta (DF) neće učestvovati u Radnoj grupi za primjenu preporuka OEBS-a niti u radnim tijelima Skupštine, saznaju “Vijesti”.

Demokratski front prekinuo je bojkot parlamenta, nakon što su predstavnici ostatka opozicije odbili njihov poziv na razgovore o zajedničkom djelovanju.

Osim predstavnika Fronta u parlament će se vratiti i dva poslanika Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović i Goran Radonjić, kao i poslanik Aleksandar Damjanović.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Fronta taj politički savez nije razmatrao mogućnost imenovanja predstavnika u radna tijela Skupštine. On je rekao da DF neće imati predstavnika u Radnoj grupi.

“Zasada nijesmo razmatrali mogućnost da se uključimo u radna tijela, ali svakako pažljivo pratimo njihov rad. Posebno Radnu grupu za preporuke OEBS-a”, kazao je on.

Radna grupa formirana je nakon upozorenja šefa Delegacije Evropske unije (EU) Aiva Orava da treba hitno primijeniti preporuke OEBS-a koje su navedene u izvještaju o prošlogodišnjim izborima. On je tada rekao da bi se, slučaju da se preporuke ne sprovedu, moglo stvoriti tlo za osporavanje rezultata izbora naredne godine.

Tokom naredne godine biće održani predsjednički, kao i lokalni izbori u 13 opština, od kojih su oni u Beranama i Ulcinju zakazani za 4. februar.

Predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta odbili su da se uključe u Radnu grupu, zahtijevajući da se prethodno odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora. To skupštinsko radno tijelo u međuvremenu je usvojilo izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o finansiranju političkih subjekata, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o biračkom spisku, koje su dostavljene ekspretima OEBS-a na razmatranje.

Iako je za većinu izmjena potrebna većina od 41 poslanika, izmjene Zakona o izboru poslanika i odbornika ne mogu se usvojiti bez dvotrećinske podrške u parlamentu.

Podsjećajući da će nakon prekida bojkota u Skupštini biti 21 poslanik opozicije, sagovornik “Vijesti” je kazao da to otvara mogućnost za usvajanje izmjena izbornih zakona. “Vidjećemo rezultate Radne grupe, a moguće je da u međuvremenu predložimo neke inicijative vladajućoj većini”, kazao je on.

Bonus video: