DF neće da učestvuje u radu Odbora i neće na sastanak pokreta "Odupri se": Demokrate i DPS obesmislili Sporazum

"DF neće, kroz bilo koji drugi vid akcija, učestvovati u tajnim i javnim dilovima sa DPS-om, što je, nažalost, izgleda postao obrazac političkog konvertitstva i izdaje opozicionog biračkog tijela", naveli su iz DF
5493 pregleda 30 komentar(a)
Poslanici DF u Skupštini Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Poslanici DF u Skupštini Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.08.2019. 17:27h

Demokratski front (DF) neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Iz DF-a su kazali da neće prisustvovati sastanku potpisnika Sporazuma o budućnosti, koji organizuje pokret "Odupri se", jer je on, kako smatraju u tom političkom savezu, neprikladan u ovom trenutku.

"Nakon što su 31. jula Demokrate i Demokratska partija socijalista (DPS) zajedničkim dogovorom i usaglašavanjem amandmana u potpunosti obesmislili Sporazum o budućnosti, koji je potpisalo 39 poslanika, smatramo da je ovakav sastanak neprikladan datom trenutku i neugodnoj situaciji u koju su nas dovele Demokrate", kaže se u saopštenju.

Iz DF-a poručili su da su ostali dosljedni javno datoj riječi i stavljenom potpisu na tekst Sporazuma i da zbog toga neće učestvovati u radu radne grupe za izborno zakonodavstvo.

"DF neće, kroz bilo koji drugi vid akcija, učestvovati u tajnim i javnim dilovima sa DPS-om, što je, nažalost, izgleda postao obrazac političkog konvertitstva i izdaje opozicionog biračkog tijela", naveli su iz tog političkog saveza.

Kako su dodali, pokret "Odupri" se legitimitet je crpio iz građanskih protesta na kojima se iskazivalo nezadovoljstvo aktuelnom društveno političkom situacijom.

"Nažalost, ovi protesti gotovo da su se ugasili, zato smatramo veoma korisnim njihovo oživljavanje od strane pokreta Odupri se. Time bi se vratila nada da je moguće prevazići tešku situaciju u koju smo svi zapali zbog dilova dijela sada već bivše opozicije sa DPS-om", zaključuje se u saopštenju.

Sastanak potpisnika Sporazuma o budućnosti, koji organizuje pokret "Odupri se", biće održan danas u Podgorici.

U Pokretu smatraju da je neophodno da se organizuje zajednički sastanak kako bi se građanima pojasnila dešavanja na političkoj sceni.

Oni očekuju da će se opozicija odazvati na zajednički sastanak, jer je to, kako su naveli, u ovom trenutku najmanje što su dužni građanima Crne Gore.

Sastanak u hotelu "Nikić", kako je najavljeno, biće otvoren za medije i direktno prenošen na fejsbuk stranici pokreta "Odupri se – 97 hiljada".

Iz Pokreta su podsjetili da u Sporazumu piše da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.

“U Sporazumu se navodi da će se njegovi potpisnici dogovarati o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja”, dodali su iz Pokreta.

Sporazum su 30. marta, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, potpisali poslanici crnogorske opozicije i predstavnici pokreta Odupri se.

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na čijem dnevnom redu su Predlog zakona o dopuni Zakona o poreskoj administraciji i izbori i imenovanja, biće održana 23. avgusta. U okviru izbora i imenovanja predviđeno je popuna Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Bonus video: