DF: Nepovoljan ambijent za predsjedničke izbore, vlast želi Javni servis za sebe

U ovom trenutku, takođe ocjenjuju u Frontu, dodatno podijeljena politička scena i povećane su tenzije, što može značajno nepovoljno uticati na sve aspekte predstojećih izbora
3 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Ažurirano: 17.01.2018. 15:11h

Danas su se u Podgorici poslanici DF-a Milutin Đukanović, predsjednik kluba i poslanici dr Branka Bošnjak i Predrag Bulatović, sastali sa predstavnicima OSCE/ODIHR- a. Tema sastanka su bili predstojeći predsjednički izbori i ambijent za njihovo održavanje.

Ambijent uoči predstojećih predsjedničkih izbora nije povoljan, jer vladajuća partija nije otklonila prepreke da oni budu fer i demokratski, već šta više pojačali su partijsko prisustvo i uticaj u svim državnim strukturama sa ciljem još jedne grube zloupotrebe državnih resursa, ocijenili su predstavnici Demokratskog fronta Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović na sastanku sa predstavnicima OSCE/ODIHR-a.

Vlast je, smatraju u DF-u, preduzela i nezakonite i brutalne aktivnosti za smjenu članova Javnog servisa, kako bi izvršili kompletne kadrovske promjene i ovaj medij stavili u funkciju vladajuće partije.

U ovom trenutku, takođe ocjenjuju u Frontu, dodatno podijeljena politička scena i povećane su tenzije, što može značajno nepovoljno uticati na sve aspekte predstojećih izbora.

Povodom preporuka OSCE/ODIHR iz janura 2017. godini predstavnici DF-a su detaljno upoznali njihove predstavnike sa svim slabostima izbornog zakonodavstva, te posljednjim jednostranim izmjenama koje su pripremili i sami usvojili predstavnici vladajuće većine.

"redstavnici DF-a su izrazili nezadovoljstvo ulogom OEBS-a, odnosno posmatračke misije OSCE/ODIHR u praćenju izbora koji su održani 16. oktobra 2016. godine, kao i sa sačinjenim konačnim izvještajem. DF smatra da je taj izvještaj neobjektivan i pristrasan i da u suštini služi za pokrivanje brojnih neregularnosti DPS-a, kako prije samih izbora, tako i na dan izbora.

Posebno se to odnosi, ističu u DF-u, na "neuočavanje montiranog državnog udara, koji je imao za cilj da DPS održi na vlasti, da ubrza prijem Crne Gore u NATO, a kasnije i brutalan politički, državni i sudski progon DF-a i njegovih lidera." Štaviše, smatraju u Frontu, OEBS je u svom izvještaju sva ova pitanja, relativizovao ili ignorisao i "nedopustivo su se bavili i pitanjima političke sadržine o toku kampanje i uz to utvrđivali potpuno pogrešne ocjene."

"Predstavnici DF-a su ih posebno upoznali sa progonom DF-a i njihovih lidera, odnosno o montiranim procesima tzv. Državni udar i tzv. Pranje novca. Zbog svega toga DF je bio prinuđen da se vrati u Parlament s punim kapacitetom ali je ostao privržen ideji zajedničkih protesta sa ostatkom opozicije, jer je to jedini način da se izdejstvuju fer i slobodni izbori, kroz izmjenu cjelokupnog izbornog zakonodavstva uz formiranje Prelazne Vlade po sistemu koministara koja bi dovela do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora," zaključuje se u saopštenju Demokratskog fronta.

Bonus video: