DNP: Bijelo Polje da povede računa o mjesnim zajednicama

Naveo je da pojedine mjesne zajednice u Bijelom Polju postoje samo na papiru, i nemaju čak ni službene prostorije, a organi upravljanja su, kako je kazao, samo formalno izabrani da bi se zadovoljile zakonske obaveze, pa od konkretnog rada na terenu, nema ništa
2 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.08.2015. 19:50h

Opštinski odbor Demokratske narodne partije (DNP) Bijelo Polje zatražio je od lokalne uprave u tom gradu da povede računa o funkcionisanju mjesnih zajednica na teritoriji Opštine, jer su, kako je ocijenjeno, potpuno zapostavljene.

“Mjesne zajednice su potpuno zapostavljene, i nalaze se na marginama odlučivanja u opštinskoj hijerarhiji”, navodi se u saopštenju predsjednika opštinskog odbora DNP-a u Bijelom Polju Svetislava Perišića.

On je naveo da pojedine mjesne zajednice u Bijelom Polju postoje samo na papiru, i nemaju čak ni službene prostorije, a organi upravljanja su, kako je kazao, samo formalno izabrani da bi se zadovoljile zakonske obaveze, pa od konkretnog rada na terenu, nema ništa.

“Ima i mjesnih zajednica koje od opštine nikada nijesu dobile ni centa, pa ne čudi što u većini njih nema nikakvih investicija, a za neke je veliki uspjeh kad dobiju tokom godine i neki sat rada buldožera na terenu”, ukazao je Perišić.

Prema njegovim riječima, takav položaj mjesnih zajednica je neprihvatljiv, i krajnje poražavajući, i pod hitno ga treba popraviti.

“Ako se prije nekoliko godina ušlo u priču oko potrebe funkcionisanja mjesnih zajednica u Bijelom Polju, i ako su na čelna mjesta u njima dovedeni uglavnom ljudi od ugleda i znanja, onda im treba omogućiti da rade svoj posao, i ne praviti im razne oblike opstrukcije”, poručio je Perišić.

Opštinski odbor DNP-a Bijelo Polje predlažio je da se što prije održi sastanak predsjednika bjelopoljskih mjesnih zajednica i čelnika lokalne uprave u cilju početka primjene nadležnosti mjesnih zajednica, kojih je, kako je naveo, dosta, ali se u praksi ne sprovode.

Za početak bi, kako su dodali, bilo od koristi da opština Bijelo Polje počne da usmjerava mjesnim zajednicama dio sredstava od naplate poreza na nepokretnosti, jer je i do sada bila u obavezi da ih uplaćuje mjesnoj zajednici, na čijoj se teritoriji nalaze ti objekti.

“Tako bi se mjesnim zajednicama obezbijedila makar minimalna finansijska podrška, pa bi se moglo raditi na izgradnji manjih infrastrukturnih objekata koji mnogim naseljima nedostaju”, kazao je Perišić.

On je dodao da, s obzirom da u okviru opštinskog Sekretarijata za opšte upravne poslove i društvene djelatnosti postoji Služba za razvoj mjesnih zajednica, s pravom očekuje pobojšanje odnosa između lokalne uprave i mjesnih zajednica.

“U protivnom, sve mjesne zajednice na teritoriji opštine Bijelo Polje bilo bi ispravnije ukinuti, jer njihovo formalno postojanje ništa i ne znači, kad već nemaju bilo kakvu svrhu u korist građana”, zaključio je Perišić.

Bonus video: