DPS i SDP postigli dogovor o formiranju vlasti u Podgorici

"Gradski odbori DPS i SDP su uvjereni da je postignut politički dogovor koji će osigurati dugoročnu političku stabilnost i predstavljati podsticaj za dalje integracione procese Crne Gore"
0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2014. 21:33h

Gradski odbori Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), donijeli su odluke o formiranju postizborne koalicije u Podgorici.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju DPS je jednoglasno na gradskom odboru predložila Slavoljuba Stijepovića za gradonačelnika Podgorice, dok je SDP za funkciju predsjednika Skupštine Glavnog grada jednoglasno predložila Đorđa Suhiha.

"Nakon održanih lokalnih izbora koalicioni partneri su postigli visok stepen saglasnosti oko ključnih političkih principa na kojima će funkcionisati nova gradska vlast, koji su naknadno precizirani i konkretizovani u sporazumu o saradnji dvije partije. Gradski odbori DPS i SDP su uvjereni da je postignut politički dogovor koji će osigurati dugoročnu političku stabilnost i predstavljati podsticaj za dalje integracione procese Crne Gore, kao i za ukupni ekonomski i društveni razvoj", navodi se u zajedničkom saopštenju glavnih odbora DPS i SDP Podgorica.

Oni su se zahvalni građanima Podgorice na strpljenju i razumijevanju "koje su imali za nešto duži period od uobičajenog za postizanje sporazuma o saradnji".

"Sporazum u osnovi sadrži tri cjeline: političke, programske i kadrovske kriterijume za ispunjenje osnovnih ciljeva dvije partije koji se dominantno odnose na ostvarenje većeg kvaliteta života svih građana Podgorice i Crne Gore. DPS i SDP će nastaviti da afirmišu državni indetitet i tekovine 21. maja, da promovišu evropske i NATO vrijednosti, ulažu napore za uspostavljanje pune vladavine prava, kontinuirano sprovode reforme u sistemu Glavnog grada na principima lako dostupne, efikasne, profesionalne i servisno orijentisane lokalne uprave. Koalicioni partneri će biti posvećeni unapređenju svih djelova Glavnog grada na pricipima održivog razvoja, vodeći računa o potrebama svih građana Podgorice", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su potpisnici sporazuma uvažili specifičnost aktuelnih političkih prilika, ostvarene rezultate i iskustvo iz dosadašnje saradnje prilikom dogovora o raspodjeli funkcionerskih pozicija u sistemu gradske vlasti, pri čemu će isključivi kriterijumi za izbor kadrova biti stručne kompetencije i motivisanost za rad za javno dobro.

Bonus video: