Drugi dan radne posjete lidera crnogorske opozicije Njemačkoj

Haber je iskazala interesovanje za ocjene opozicionih lidera rezultata Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
16 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 07:26h

Lideri crnogorske opozicije, drugog dana radne posjete Njemačkoj, imali su sastanak sa gđom Emili Haber, državnim sekretarom ministarstva vanjskih poslova.

Gđa Haber je iskazala svoje zadovoljstvo zbog konstruktivne uloge opozicije koja je pokazala posvećenost demokratskim reformama i evropskim integracijama.

Gđa Haber je iskazala interesovanje za ocjene opozicionih lidera rezultata Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i generalne ocjene političke, ekonomske i bezbjednosne situacije u Crnoj Gori.

Lideri opozicije su ocijenili da su reforme i usvajanja evropskih standarda direktno suprotstavljeni interesima kriminalnog režima i da Đukanović neće dozvoliti bilo kakve

Lideri opozicije su ocijenili da su reforme i usvajanja evropskih standarda suprotstavljeni interesima kriminalnog režima i da Đukanović neće dozvoliti bilo kakve promjene koje bi ugorozile njegove interese

Iskustvo iz prethodnog perioda je pokazalo da Vlada sprovodi reforme samo u onoj mjeri koliko EU izvrši konkretni pritisak, pa nastavak pregovora sa EU treba usloviti vrlo preciznim i mjerljivim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Gđa Haber je posebno istakla da će Vlada Njemačke vrlo pažljivo analizirati Izvještaj EK i tražiće konkretne dokaze da je Vlada Crne Gore ispunila sve uslove u vezi vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije na visokom nivou i da će pregovori biti nastavljeni samo u slučaju da Crna Gora dokaže da je sve uslove ispunila.

Gđu Haber su posebno interesovali opozicioni amandmani na Ustav, koje je nakon detaljne prezentacije i pojašnjenja ocijenila vrlo razumnim i racionalnim, sa nadom da će se u kratkom roku pronaći komporomis sa Vladom oko izmjena Ustava.

Sastanak sa Kristofom Išranom

Opozicioni lideri su se sreli i sa gdinom Dr. Kristofom Išranom, direktorom direktorijata za istok u kabinetu kancelarke Angele Merkel.

Njemački sagovornici su iskazali zabrinutost zbog konstatnih napada režima na slobodne medije i upozorili da se takva praksa mora odmah prekinuti, ukoliko CG ozbiljno želi da nastavi evropske integracije

Lideri opozicije su gdina Išrana upoznali sa pogoršavanjem ekonomske, političke i bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, koja je posebno eskaslirala posljednjih dana brutalnom i prljavom kampanjom režima protiv opozicije, slobodnih medija i NVO, kao i sa rastućim nezadovoljstvom građana zbog korupcije i teškog socijalnog stanja sve većeg broja stanovnika.

Opozicioni lideri su sa gdinom Išranom, detaljno razgovarali o rezultatima Vlade Igora Lukšića na planu vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i opozicionim prijedlozima ustavnih promjena u oblast pravosuđa i ljudskih prava.

Njemački visoki sagovornici su posebno iskazali zabrinutost zbog konstatnih napada režima na slobodne medije i upozorili da se takva praksa mora odmah prekinuti, ukoliko Crna Gora ozbiljno želi da nastavi evropske integracije.

Bonus video: