Đukanović i Sijarto: Pred Crnom Gorom je faza ekonomskog oporavka

"Ministar Sijarto je prenio pozdrave premijera Orbana, kao i poziv Budimpešte predsjedniku Đukanoviću da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom"
1476 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović i Sijarto, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Sijarto, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta, zahvalio Mađarskoj na pažnji prema Crnoj Gori i u okolnostima pandemije, kao i na donaciji medicinske zaštitne opreme koju je danas Sijarto uručio, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

"Ukazao je na posljednje pokazatelje o stanju epidemije na nacionalnom nivou, uz ocjenu da situacija ulazi u mirniju fazu, kao i da su državne institucije potvrdile visok nivo funkcionalnosti, efikasnosti i posvećenosti. Naglasio je da je pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka, tokom koje će napori biti usmjereni na što je moguće veće smanjenje očekivanih gubitaka u uslovima poremećaja na globalnom planu koji naročito pogađaju ekonomije usmjerene na turizam i usluge, kao što je crnogorska", navodi se u saopštenju.

Đukanović je izrazio saučešće povodom više od 400 žrtava novog koronavirusa u Mađarskoj i saosjećanja s članovima njihovih porodica i prijateljskim mađarskim narodom.

"Ministar Sijarto je iskazao zadovoljstvo mogućnošću da dođe u Crnu Goru, prijateljsku zemlju, i uruči opredijeljenu pomoć mađarske Vlade. Čestitao je na rezultatima ostvarenim u borbi protiv pandemije, što potvrđuje mali broj zaraženih i sačuvano zdravlje crnogorskih građana, i uputio najbolje želje za uspjeh u oporavku ekonomije. U kontekstu evropskih integracija, predsjednik Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranom potenciranju važnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Zahvalio je na već opredijeljenoj podršci Crnoj Gori za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja u cilju dinamiziranja pregovaračkog procesa", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Iz Đukanovićevog kabineta rečeno je da je Sijarto potvrdio da Mađarska ostaje privržena evropskoj budućnosti Crne Gore, i da će i dalje snažno podržavati nastavak pregovaračkog procesa, uključujući i zatvaranje 6 poglavlja koja su tehnički već sada spremna.

"Naglasio je važnost strateškog pristupa EU prema regionu Zapadnog Balkana. Na bilateralnom planu, potvrđen je visok nivo međudržavnih odnosa i saradnje, i prepoznat prostor za njeno dalje širenje, naročito na planu ekonomije i jačanja prisustva mađarskih investicija, na temeljima dosadašnjih veoma dobrih iskustava. Ministar Sijarto je prenio pozdrave premijera Orbana, kao i poziv Budimpešte predsjedniku Đukanoviću da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom. To će biti prilika da se na najvišem nivou razmijene mišljenja o aktuelnim procesima u regionu i pitanjima od šireg međunarodnog značaja, i detaljnije sagledaju potencijali za snaženje ekonomskih odnosa i kroz porast mađarskih investicija u crnogorsku privredu", zaključeno je.

Bonus video: