Đukanović: Najprosperitetnija smo ekonomija Balkana

Đukanović kazao da dalji napredak država Balkana ugrožavaju kako ekonomska kriza tako i problemi naslijeđeni iz devedesetih godina prošlog vijeka
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.05.2014. 12:13h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović na Godišnjem političkom sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je kazao da je Crna Gora od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike, stigla do najprosperitetnije balkanske ekonomije.

Đukanović sastanku prisustvuje na poziv predsjednika EBRD Sume Čakrabartija.

On je učestvujući u radu skupa, govorio o ekonomskim i ukupnim dostignućima i iskustvima Crne Gore i ovog dijela Evrope, saopšteno je iz Vlade.

"Bili smo na rubu građanskog rata, a danas imamo politički stabilnu državu koja nema otvorenih pitanja sa susjedima. Postigli smo to zahvaljujući evropskoj viziji, dosljednim sprovođenjem reformi i aktivnim promovisanjem regionalne saradnje", rekao je Đukanović.

Kako je saopšteno Đukanović je istakao da je Vlada svjesna da je dalji napredak moguć jedino u stabilnom okruženju te da je stoga Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji i integraciji.

"U svojoj dugoj istoriji nikad Balkan nije bio stabilniji i evropskiji nego što je danas", rekao je Đukanović.

Dodao je da dalji napredak država Balkana ugrožavaju kako ekonomska kriza tako i problemi naslijeđeni iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Đukanović je uvjeren da Balkan može biti ekonomski najdinamičniji dio evropskog kontinenta.

"Međutim, pored individualnih, i zajedničkih regionalnih napora, potrebna nam je veća pažnja EU i multilateralnih finansijskih institucija kao što je EBRD. Bez toga ne možemo računati na ozbiljniji ekonomski razvoj", rekao je Đukanović.

U radu skupa učestvovali su, pored Đukanovića i predsjednik Poljske Donalda Tuska, premijeri Moldavije Jurij Leanča i Kirgizije Đomart Otorbajev, kao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File.

Bonus video: