Đukanović: Nema ništa od povlačenja Zakona

Govoreći o crkvenom saboru koji će se održati sjutra u Nikšić ocijenio je da je u pitanju politizacija i više nema kamuflaže da će uz crkvene poglavare tu biti i politički lideri „koji ne skrivaju da idu i u neke centre u regionu na konsultacije“
26498 pregleda 212 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2019. 22:57h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je večeras da su kritike na račun Predloga zakona o slobodi vjerosipovjesti gruba manipulacija kojom se želi politički manipulisati protiv najvažnijih tekovina crnogorskog društva i protiv nezavisne Crne Gore.

On je u emisiji Živa istina rekao da su se u ovom slučaju povezali interesi dva važna i „prilično brutalna igrača“ koji realizuju ideologiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori.

„Jedan je Srpska pravoslavna crkva, druge su određene političke partije“, kazao je Đukanovi.

Pojasnio je da govori o DF-u koji u kontinuitetu djeluje tako, a sada je i Demokratska Crna Gora pokazala pravo lice.

„Oni su iz njima znanog razloga, mislim da je u pitanju borba za glasove sa DF-om, odlučili da bace pod noge svoj građeni imidž proevropske partije, a pokazali su da su zapravo jedna nacionalistička klerikalna politička struktura, koja se zapravo pojavljuje samo u ulozi izvođača političkih radova od strane nalogodavaca ideologa velikosrpskog nacionalizma generalno, pa dakle i u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Podsjetio je na vremena kada su se spremali za referendum i tada su imali sugestiju iz Beograda da odustanu od referenduma.

„Nakon našeg negativnog odgovora zahtjev je bio da se u referendumu uključe i srpski građani. Dakle, građani koji tamo ostvaruju svoja biračka i referendumska prava po osnovu zavičajnog porijekla iz Crne Gore, pa smo i to odbili, a nakon toga su stigle ucjene“, kazao je Đukanović.

Govoreći o crkvenom saboru koji će se održati sjutra u Nikšić ocijenio je da je u pitanju politizacija i više nema kamuflaže da će uz crkvene poglavare tu biti i politički lideri „koji ne skrivaju da idu i u neke centre u regionu na konsultacije“.

On je kazao da mu je žao zbog toga jer veoma poštuje poziciju crkvu i ponovio da nije istina da će biti otimana imovina crkve, već se radi o tome da crnogorkos društvo ima pravo da sazna kako imovina koja je bila državna, pod čudnim okolnostima to više nije.

Smatra da se radi o neprimjerenom uplitanju SPC u politički život Crne Gore.

On je rekao da razumije one koji se i dalje protive crnogorskoj državi, ali da nema ništa od povlačenja Zakona.

Đukanović je ocijenio da je iznošenje moštiju Svetog Vasilija na crkveni sabor u Nikšiću, svetogrđe i ruganje sa svetinjom.

"Uz to, to je još jedan prilog kontinuiranog kršenja zakona Crne Gore", rekao je Đukanović i naveo primjer crkve na Rumiji, krstionice na Miholjskoj prevlaci, neustajanje sveštenika na himnu.

On je dodao da je to i direktno sukobljeno sa Zakonom o kulturnim dobrima, prema kojem nije moguće pokretanje moštiju bez odobrenja državnog organ - Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Đukanović je kazao da je nemoguće je uspostavljati hijerarhiju važnosti između Zakona o slobodi vjeroispovjesti i Zakona o izbornim reformama.

Tvrdi da vlast nikada nije prihvatali ničije diktate, kako opozicije, tako bilo koga iz inostranstva.

"Veoma odgovorno smo slijedili našu percepciju nacionalnih interesa Crne Gore. Sve pažljivo odslušali, svima pažljivo objasnili zašto neko njihovo očekivanje nije realno“, kazao je Đukanović.

On je potvrdio da su u svim razgovorima sa šefom delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom uvijek saopštavali da prihvatju sve što bude zaista elementarno prihvatljivo sa stanovišta onoga što su demokratska stremljenja Crne Gore.

„Sa stanovišta onoga što je ustavo-pravni sistem Crne Gore, i sa stanovišta onoga što su nacionalni interesi Crne Gore, nema nikakve sumnje, Demokratska partija socijalista, ubijeđen sam i vladajuća koalicija, prihvatiće svaku inicijativu iz opozicije“, naveo je Đukanović.

"Špekulacije da bi izborili mogli da budu maju"

Đukanović je kazao da je špekulacija da bi izbori mogli da budu već u maju naredne godine i da će učiniti sve da do bojkota izbora ne dođe jer nijedan bojkot nije dobar.

Prema njegovim riječima bojkot govori o izvjesnoj nezrelosti jednog demokratskog društva i društva koje pretenduje da bude demokratsko.

On je odgovarajući na pitanje da li će DPS, odnosno vladajuća koalicija, obnoviti poziv parlamentarnim strankama da uđu u Vladu, kazao da to sada nije realno.

"Mi smo više puta objasnili zašto to nije realno. Ukazali smo da smo zaista bili i 2016. godine imali jednu veoma specifičnu situaiciju. Na kraju 2015. godine je raskinuto jedno tradicionalno političko partnerstvo između DPS-a i SDP-a. To je bilo praćeno optužbama o političkoj korupciji. Imali smo u vidu da u nasljeđu imamo i tu prethodnu aferu Snimak i smatrali smo da treba napraviti iskorak prema opoziciji i ponuditi im mogućnost da uđu u Vladu i da se iz Vlade osvjedoče da zaista nema nikakvih kostura u ormarima ministara u Vladi, nego da se tamo radi jedan ozbiljan i odgovoran državni posao“, rekao je Đukanović, navodeći da pošto se to nije desilo, pokazalo se da ne treba ponavljati takvo iskustvo.

Tvrdi da nije tačno da DPS drži u životu određene političke partije i da ima ozbiljan otpor prema tom političkom inženjeringu.

Komentarišući inicijativu mini Šengen Đukanović je kazao da Crna Gora ne želi da bude dio ničega što ima i naznake supstitucije za članstvo u EU.

Govoreći o politici proširenje EU on je rekao da je danas više optimista nego što je bio kada je donijeta odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i pored problema unutar EU.

Bonus video: