Đurašković: Prethodna sjednica Skupštine na najbolji način pokazala nesposobnost lokalne vlasti

"Očigledno je da lokalna vlast nema kapaciteta za planiranje projekata i to se najbolje vidi po tome što nekih projekata koji su bili u planu razvoja za 2018 i 2019 godinu sada za 2020-tu uopšte nema, a da njihova realizacija nije ni započeta"
800 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Đurašković, Foto: SDP
Nikola Đurašković, Foto: SDP

Odbornik OO SDP Cetinje u Skupštini Prijestonice, Nikola Đurašković rekao je da je sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj se juče raspravljalo u Programu razvoja Prijestonice za 2020-tu godinu na "najbolji način pokazala nesposobnost i limitiranost lokalne vlasti kad je u pitanju realizacija projekata od značaja za naš grad."

"Ukoliko samo pogledamo stepen realizacije projekata za 2018. i 2019. godinu, jasno je da lokalna vlast nije uspjela da iskoristi novac koji je sleduje na osnovu Zakona o Prijestonici. Gospodo iz vlasti, Imate pare koje ne umijete da potrošite. To nije samo stav odborničkog kluba SDP, to je sve češće stav koji se čuje sa visokih državnih adresa kada se komentarišu dostignuća Zakona o Prijestonici i Programa razvoja Prijestonice za prethodne, a bojim se i za tekuću godinu. Kada, gradonačelniče, kažete da od početka realizacije nekog projekta do uvođenja bagera treba da prođe devet mjeseci neko vas je jako pogrešno informisao, da li želeći da stvori alibi za sopstvenu neodgovornost i loše rezultate ili iz nekog drugog razloga je tema koju vi treba da analizirate i kojom vi treba da se pozabavite", rekao je Đurašković.

Dodao je da su određeni projekti naprasno nestali iz Programa, projekti poput izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda se više i ne spominju, a najveći broj projekata se prepisuje iz godine u godinu a da njihova realizacija izostaje ili se realizuju poput gradskog stadiona na kojem radi 5 do 7 radnika.

"Očigledno je da lokalna vlast nema kapaciteta za planiranje projekata i to se najbolje vidi po tome što nekih projekata koji su bili u planu razvoja za 2018 i 2019 godinu sada za 2020-tu uopšte nema, a da njihova realizacija nije ni započeta. Nema ni podataka koliko je priprema tih projekata, koji su sada izostavljeni i nerealizovani, koštala poreske obveznike niti ko je odgovoran za propuste u Opštini koja je dužna 38 miliona eura. Zbog toga su ovakve rasprave idealne da se podvuče crta i javno saopšti da je lokalna vlast do sada bila nesposobna da riješi probleme grada, čak i uz veoma izdašnu pomoć države i krajnje je vrijeme da se tome stane na put, kako bi Cetinje konačno krenulo naprijed", zaključio je Đurašković.

Bonus video: