Džaković: Opština Budva pod uticajem kriminala; Krapović: Jasno kaži kojeg krimnala

Nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da bi ukinuo sve ugostiteljske terase oko Staroga grada ili da ugostitelji plaćaju 200 hiljada eura godišnje zakup
2862 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Sve ugostiteljske terase ispred starogradskih bedema biće ove godine ponuđene na tenderu, a pravo ušečšća imaju svi ponuđači koji su vlasnici ili zakupci ugostitelsjkih objekata u Starom gradu u Budvi, čiji lokali nijesu udaljeni više od 70 metara od terase za koju konkurišu.

Za ostale terase na području Budve , ponuđači moraju imati lokalne u neposrednoj blizini, ne više od četiri metra udaljene od terase za koju su zainteresovani da zakupe.

To piše u odluci o uslovima za davanje u zakup ugostiteljskih terasa na području opštine Budva, a koju je danas na hitno zakazanoj sjednici, glasovima vladajuće koalicije usvojio lokalni parlament.

Uzdržani su bili opozicioni odbornici iz redova Demokatske partije socijalista (DPS) i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Iako odluka definiše bliže kriterijume i uslove o izdavanju u zakup terasa, i u njoj je jasno naznačeno da će cijena zakupa biti utvrđena posebnom odlukom, a postupak sprovodi posebna Komisija koju je formirao predsjednik Opštine Marko Bato Carević, odbornička polemika se vodila samo oko cijena.

Optuživši Opštinu da je pod uticajme kriminala i lobija donijela odluku, nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da bi ukinuo sve ugostiteljske terase oko Staroga grada ili da ugostitelji plaćaju 200 hiljada eura godišnje zakup.

"Odluka je protivustavna i posljedica uticaja kriminala na Opštinu Budva. Protivzakonita jer nekome dajete reference, da ima povoljniji status u javnom nadmetanju, zato što je terasu prethodno držao u zakup. Terase se daju u bescijenje decenijama. Opština služi nekom lobiju, jer svi ugostitelji oko Staroga grada proifitiraju po pola miliona od terasa, a za zakup plaćaju 20 hiljada eura", ustvrdio je Džaković, i svoja pitanja koliko će iznositi cijena zakupa usmjerio potpredsjedniku Vladimiru Bulatoviću.

On je podsjetio da je Bulatović ranije kazao da zakupnine ne mogu biti veće jer ih određuje Vlada.

"Rekli ste da se terase ne mogu izdati više od 17 eura po kvadratu jer je to Vlada odredila. Pitam za koliko bi izdali prostor koji donosi više od pola miliona eura pazara , da je to vaš, da li bi za 20 hiljada?", pitao je Džaković.

Navodeći da mu nije jasno zbog čega njega pita, jer očigledno nije ni pročitao skupštinsku odluku, potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović kazao je Džakoviću da ne fingira nešto što nije tačno.

"Džaković voli da prafrizira i uvijek nešto u magli govori, nikada jasno. Postoji komisija koju je formirao predsjednik Opštine i koja će utvrditi cjenovnik. Zašto ne pitate predsjednika o tome. Vi ste taj koji donosi odluke i usvaja cijene. Nisam vas čuo da ste reagovali. Obraćate se lično i treba da imate poštovanje u obraćanju i da znate ko predlaže odluke. Ovdje govorimo o otvorenim ponudama, gdje će biti direktne pogodbe", naglasio je Bulatović.

Da se u skupštini izgovaraju razne ocjene, a da za to niko ne odgovara niti pruža jasne dokaze, kazao je Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora) pozivajući Džakovića da objasni svoju opasku da je odluka donijeta pod uticajem kriminala.

"Po 50. put sa ove govornice čujemo od Džakovića uticaj kriminala na odluku. Molim da kaže kojeg kriminala i na šta je mislio, da li je mislio na zaposlene u Opštini, ugostitelje. Neka jasno kaže na šta je mislio, da bi se to nakon toga formalizovalo i podnijele krivišne prijave. Ovako imamo stalno neke optužbe koje ne odgovaraju istini, a olako se izgovaraju za skupštinskom govornicom. Svako ko argumentovano kaže nešto, što je bilo za vrijeme mandata ove vlasti, bilo je i biće usvojeno", poručio je Krapović i dodao da treba da se svi suzdrže od kvalifikacija.

Regujući na takve tvrdnje, sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac je bio decidan i naveo da je odluka donijeta u skladu sa zakonom, te sprovedena javna rasprava i da su sve primjedbe uzeli u obzir.

Goran Pejović (bivši SNP) upitao je da li će biti uklonjene tende ispred starogradskih zidina, jer je odlukom predviđeno da tu budu suncobrani.

"Molim da mi kažete da li je promijenjena odluka i po kojoj odluci su ostale tende. Zašto nijesu eliminatorni uslovi, za neke nesavjesne zakupce?", pitao je Pejović.

Snežana Kuč (DPS) ocijenila je da je turistička sezona počela i zbog čega se ovoliko čekalo na donošenje odluke.

Navodeći da Džaković nije ni amandmane podnio na odluku, Đorđe Zenović (Sekretarijat za zaštitu imovine) je naglasio da je to očigledno priča, radi priče.

"Što se tiče toga da odluka nije ustavna, podsjetiću da je Džaković sa nekadašnjim odbornikom Božidarom Vujičićem ranije podnio ustavnu tužbu za ocjenu ustavnosti na kriterijume o izdavanju u zakup , koje je donijelo JP "Morsko dobro". Ta žalba je odbačena, što bi se desilo i da ste učinili sada osporavajući ovu odluku. Miješate pojmove lokalne komunalne takse i cijene zakupa. Ovom odlukom se konačno rješavaju pitanja izdavanja u zakup ugostiteljskih terasa. Za vrijeme DPS uprave podsjetiću, jer se sada govori da se odluka kasno donosi, ugostitelji su mjesecima držali terase, bez pravnog osnova, a ugovori su zaključivani u julu. Prilikom sačinjavanja tendera, biće naznačeni konkretni uslovi koji moraju da budu ispunjeni", odgovorio je Zenović na brojna pitanja odbornika.

Iznos zakupnine 50 bodova, reference, tradicija i iskustvo 50 bodova

Novousvojenom odlukom davanje ugostiteljske terase u zakup biće sprovedeno prikupljanjem ponuda na osnovu javnog poziva.

Kao kriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača u javnom pozivu bodovaće se ponuđeni iznos godišnje zakupnine (50 bodova) kao i reference, tradicija i iskustvo (50 bodova).

Izdavanje u zakup, kada je riječ o prostoru Staroga trada biće neposrednom pogodbom jedino u slučaju da se terasa nalazi neporedno uz ugostiteljski objekat.

Bonus video: