Edelštajn: Crna Gora i Izrael imaju planove za intenziviranje saradnje u sektoru bezbjednosti

"Izraelska iskustva su od velike važnosti za Crnu Goru, naročito u kontekstu odgovora na izazov kako uhvatiti priključak s tehnološkim razvojem i kako to implementitari u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje koja stremi članstvu u EU", ocijenio je Đukanović
1868 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović i Edlštajn, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Edlštajn, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 27.03.2019. 21:09h

Intenziviranje parlamentarne saradnje kroz nove modele, nesumnjivo će doprinijeti obogaćivanju međudržavnih odnosa Crne Gore i Izraela, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i predsjednika Kneseta, Julija Joela Edelštajna.

Kako se navodi, Edelštajn je rekao da se odnosi dvije države razvijaju u pozitivnom smjeru, posebno kada je riječ o jačanju ekonomskih veza i turizmu.

"Osim toga, Crna Gora i Izrael imaju zajedničke planove za intenziviranje saradnje u sektoru bezbjednosti, što sve ukupno doprinosi stvaranju uvjerenja da će oba naroda u budućnosti imati direktne benefite od takvog stepena saradnje", ocijenio je Edelštajn.

Osim toga, dodao je, kvalitet odnosa na nivou parlamenata je u porastu, i današnja posjeta je, prema riječima Edelštajna, uvod u novu višu fazu odnosa između Izraela i Crne Gore.

"U cilju daljeg jačanja parlamentarne saradnje, pozitivno su ocijenjeni predlozi o modalitetima koji mogu unaprijediti direktnu saradnju nadležnih parlamentarnih odbora/komiteta, naročito u oblasti nauke i tehnologije sa ciljem razmjene iskustava i zakonskih rješenja, kao i putem planiranja aktivnosti unutar Kneseta koje bi pojačale vidljivost i spoznaju o Crnoj Gori unutar Izraela", navodi se u saopštenju.

Đukanović je zadovoljan kvalitetom bilateralne saradnje, i snažnim interesom Crne Gore za produbljivanje ekonomskih i investicionih veza, kao i transfer znanja i tehnologija. I

"Intenziviranje parlamentarne saradnje kroz nove modele, za koje je izraženo uvjerenje da mogu biti predmet daljih razmatranja nakon izbora novog sastava Kneseta, nesumnjivo će doprinijeti obogaćivanju međudržavnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Đukanović se, navodi se, sastao sa ministrom za životnu sredinu u Vladi Izraela Zeevom Elkinom.

Dodaje se da su razmijenjena iskustva u pogledu primjene konkretnih rješenja za rješavanje pojedinih izazova u unapređenju stanja u segmentima poput upravljanja otpadnim vodama, gdje Izrael drži ubjedljivo prvo mjesto u svijetu sa 87 odsto ponovnog korišćenja otpadnih voda u poljoprivredi, dok je Španija sa 14 odsto na drugom mjestu.

"Izraelska iskustva su od velike važnosti za Crnu Goru, naročito u kontekstu odgovora na izazov kako uhvatiti priključak s tehnološkim razvojem i kako to implementitari u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje koja stremi članstvu u EU", ocijenio je Đukanović.

Sa izuzetnim dostignućima Izraela na polju visoke tehnologije, Đukanović se upoznao tokom posjete kompaniji OrCam, jednoj od vodećih izraelskih start-up preduzeća čija visoka dostignuća u proizvodnji sofisticiranih uređaja uz najnovija dostignuća u oblasti tehnologije omogućavaju kvalitetniji život slabovodim licima širom svijeta.

"O dostignućima kompanije OrCam i prednostima upotrebe njihovih uređaja koji se zasnivaju na principima tzv. mobilnog oka i potencijalima primjene i dostupnosti i u Crnoj Gori nastaviće se kontakti u neposrednom periodu, uz asistenciju počasnog konzula u Izraelu Nimroda Rinota", kaže se u saopštenju.

Bonus video: