Ekspertska misija za vladavinu prava u Crnoj Gori

Sastanci će, navodi se, omogućiti direktnu razmjenu informacija predstavnika crnogorskih institucija s ekspertom o konkretnim pitanjima iz tuh oblast
69 pregleda 3 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2017. 12:45h

Ekspertska misija Evropske unije (EU) za vladavinu prava boraviće naredne sedmice u Crnoj Gori.

Misija će, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, boraviti u Crnoj Gori od ponedjeljka do petka.

„Ekspertkinja iz Italije će tokom predstojeće sedmice održati niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva prosvjete, relevantnog odbora Skupštine Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, nacionalnih manjinskih savjeta“, kaže se u saopštenju.

Sastanci će, navodi se, omogućiti direktnu razmjenu informacija predstavnika crnogorskih institucija s ekspertom o konkretnim pitanjima iz tuh oblasti.

„Posjeta je prilika da crnogorske institucije pokažu Evropskoj komisiji (EK) i državama članicama napredak u ovoj oblasti, kako kroz usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom EU, tako i u dijelu njihovog sprovođenja“, kazali su iz Ministarstva.

Razmjena mišljenja i preporuke eksperta, saopšteno je, poslužiće crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava.

„Posjete ekspertskih misija su dio novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim EK procjenjuje stanje u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: