El Sisi: Crna Gora kredibilan partner međunarodne zajednice

"Crna Gora je svijetli primjer multietničkog i multireligijskog sklada", kazao je predsjednik Egipta
551 pregleda 2 komentar(a)
Bošković i El Sisi, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i El Sisi, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora prepoznata je kao kredibilan partner međunarodne zajednice, a njena Vojska značajno doprinisi kolektivnom sistemu bezbjednosti, ocijenio je predsjednik Egipta Abdel Fatah El Sisi.

On je u Egiptu razgovarao sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Iz Ministarstva su saopštili da je El Sisi kazao je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, posebno ističući značajan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti.

On se osvrnuo na bezbjednost regiona i aktuelne bezbjednosne izazove i naglasio važnost jačanja integrisanog djelovanja.

"Crna Gora je svijetli primjer multietničkog i multireligijskog sklada", kazao je Sisi.

Bošković je kazao da je ova posjeta stimulans za jačanje saradnje Crne Gore sa Egiptom.

On je naglasio da uspostavljanje bliže saradnje sa državama afričkog kontinenta predstavlja želju Crne Gore za jačanjem prijateljstva i razvojem bilateralnih odnosa.

“Regionalna i međunarodna saradnja, pored evropske integracije i djelovanja u okviru NATO struktura, ostaju tri ključna spoljno politička prioriteta Crne Gore”, rekao je Bošković.

On je istakao da ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture.

“Evropska unija (EU) i NATO moraju ostati proaktivni u regionu Zapadnog Balkana i pružiti kredibilnu perspektivu integracije”, rekao je Bošković.

Bošković je naglasio značaj dugogodišnjeg partnerstva EU i Egipta u okviru evropske politike susjedstva, i dodao da je to važna država u južnom susjedstvu EU.

Na sastanku je potvrđena snažna posvećenost promovisanju regionalne saradnje i dijaloga u okviru Unije za Mediteran.

“Zaključeno je da je efikasan regionalni mehanizam značajan u trenutnom kontekstu, kako bi se ohrabrile njegove članice da se fokusiraju na zajedničke interese i mogućnosti unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa Boškovićem, ministar za vojnu proizvodnju Mohamedom El Asarom rekao je da su razmotreni aktuelni fokusi crnogorskog Ministarstva na polju modernizacije i opremanja vojske, kao i razvijanju novih modaliteta saradnje dvije države.

Bošković je kazao da crnogorska Vojska nastoji da prati trendove u razvoju naoružanja i opreme, kako bi ravnopravno sa saveznicima mogla da se suoči sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Na sastanku je konstatovano da do sada nije uspostavljena značajnija saradnja u oblasti odbrane, ali da je u narednom periodu moguće otvoriti i ta vrata.

Bonus video: