Fajon: Reforme da budu primijenjene, a ne slovo na papiru

Trenutni model proširenja EU nije dovoljno efikasan, socijalisti i demokrate izrađuju svoj
3278 pregleda 3 komentar(a)
Nastaviće da se zalažemo za proširenje: Fajon, Foto: Beta
Nastaviće da se zalažemo za proširenje: Fajon, Foto: Beta

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je izvjesna, a od vlade zemalja kandidata se očekuje da budu potpuno posvećene evropskom putu i da reforme koje sprovode budu efektivne i primijenjene u stvarnosti, a ne samo da se gledaju kao slovo na papiru, poručila je poslanica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon.

Ona je “Vijestima” kazala da Grupa socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, kojoj ona pripada, smatra da trenutni model proširenja nije dovoljno efikasan i da reforme ne donose promjene u realnom životu. Podsjetila je da ta grupacija sprema svoj predlog o modelu proširenja.

“Naš plan iz S&D grupe je da finaliziramo predlog o modelu proširenja do kraja godine, prije samita u Zagrebu. Takođe, poslaćemo ga i Komisiji prije toga, kako bi oni imali uvid u naše viđenje procesa daljeg proširenja. Sigurno je to da smo mi i dalje jaki zagovornici daljeg proširenja i da u budućnosti vidimo cijeli region zapadnog Balkana kao ravnopravnog člana evropske porodice”, poručila je Fajon.

Francuska je u oktobru odbila da podrži otvoranje pregovora o proširenju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a predsjednik Emanuel Makron je 15. novembra diplomatama EU poslao neformalni dokument, sugerišući reviziju pregovora o pristupanju. Na pitanje po čemu će se predlog Evropske komisije i Grupe socijalista i demokrata razlikovati od francuskog modela, Fajon je odgovorila da je još rano za procjenu svih različitih predloga i inicijativa koje su trenutno na stolu.

“Mi, Socijalisti i Demokrate, još izrađujemo svoje, a u vazduhu postoje i druge ideje. Sve ovo pokazuje da postoji veliko interesovanje u Briselu i u prijestonicama EU da pronađu odgovarajuću formulu za najbolje upravljanje daljim proširenjem na Zapadnom Balkanu, kako bi se dobila nova dinamika u procesu proširenja i neophodan podsticaj za predanost daljem procesu na obe strane”, rekla je Fajon.

Prema njenim riječima, od same brzine integracija važnije je obratiti pažnju na kvalitet samog procesa.

“Smatram da je važno staviti prioritet na kvalitet sprovedenih reformi u odnosu na vremenski period, odnosno dužinu trajanja procesa. Od formalnog pristupanja i članstva u EU, mnogo je važnije da se cijelo društvo temeljno pripremi za koristi i obaveze koje će uslijediti danom pristupanja. Naša grupacija u evropskom parlamentu smatra da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i nastavićemo i dalje da se snažno zalažemo za pristupanje novih članica, koje su ispunili uslove”, poručila je Fajon. Na pitanje šta je glavni razlog što Crna Gora sporo napreduje - raspoloženje među državama članicama EU ili slabi kapaciteti Crne Gore i nedostatak političke volje, Fajon je odgovorila da je teško navesti glavni razlog.

“Vidljivo je da u posljednje vrijeme u nekim evropskim državama vlada raspoloženje da trenutni model pristupanja nije odgovarajući i da ga treba izmijeniti. Sa druge strane, isto tako, očekuje se od vlade zemalja kandidata da budu potpuno posvećeni evropskom putu i da reforme koje sprovode budu efektivne i primijenjene u stvarnosti, a ne samo da se gledaju kao slovo na papiru. Tačno je da je u posljednje vreme EU više fokusirana na rješavanje pitanja unutar Unije, ali iskreno se nadam, da će u narednom periodu EU to uspješno prevazići i da će moći da se više posveti procesu daljeg proširenja. Takođe, bitno je da za to vrijeme postoji politička volja za pristupanje Uniji kod država kandidata ostane na visokom nivou”, rekla je Fajon.

Francuski ambasador u Skoplju Kristian Timonije početkom decembra je primjerom Crne Gore opravdao oštriju politiku Francuske prema procesu proširenja. On je kazao da je Crna Gora prerano počela otvarati poglavlja u pregovorima sa EU a da suštinski napredak nije ostvarila navodeći da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10-12 porodica.

I bivši direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel rekao je da u Crnoj Gori u praksi reforme nijesu sprovedene.

Zatvaranje poglavlja mnogo bitnije od otvaranja

Fajon smatra da bi bilo nekorektno reći da je Crna Gora prerano otvorila neka poglavlja kako je kazao francuski ambasador u Sjevernoj Makedoniji . “Ne bih se u potpunosti složila sa tom tvrdnjom. Bilo bi nekorektno reći, prema Crnoj Gori i njenim dosadašnjim uspjesima, da su određena poglavlja prerano otvorena. Da bi se uopšte poglavlja otvorila potrebno je ispuniti određene propisane uslove i dobiti saglasnost svih zemalja članica. Crna Gora je započela sa otvaranjem poglavlja još 2013, a posljednje je otvorila prije malo više od godinu. Davati negativne komentare na dosadašnje uspjehe u pregovorima, sa ove vremenske distance, smatram neodgovornim i ne vidim da to može dovesti do nekih pozitivnih promjena. Ipak, na kraju, zatvaranje poglavlja je mnogo bitnije od samog čina otvaranja, i to je ono što je najvažnije i čemu treba pridavati najviše pažnje”, kazala je Fajon.

Bonus video: