Fejsbuk i Tviter neiskorišćen potencijal za izbornu kampanju

Na Fejsbuk groznicu nije ostao imun ni premijer Igor Lukšić, koji putem svoje stranice “prijatelje” redovno informiše o radu Vlade
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 12:16h

Korišćenje novih medija u predizbornim kampanjama, poput društenih mreža Fejsbuk i Tviter, koji u Crnoj Gori pokazuju veliki potencijal, veoma je bitno posljednjih godina, ali ni dijelom još nije iskorišćeno na pravi način, ocijenio je psiholog i komunikolog Radoje Cerović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Inače, veliki broj crnogorskih političara ima naloge na društvenoj mreži Fejsbuk, putem koje, sa virtuelnim prijateljima, svakodnevno razmjenjuju fotografije, aktuelne vijesti iz zemlje i svijeta, sukobljavaju mišljenja, komentarišu dnevno politička i ekonomska pitanja.

Među političarima koji imaju otvorene naloge na Fejsbuku su lider PzP-a Nebojša Medojević, potpredsjednik Nove Goran Danilović, SDP-a Raško Konjević, lider SNP-a Srđan Milić, te poslanici Snežana Jonica (SNP), Zarija Pejović (PzP), Slaven Radunović (Nova), Ervin Spahić (SDP), Zoran Vukčević (DPS)...

Na Fejsbuk groznicu nije ostao imun ni premijer Igor Lukšić, koji putem svoje stranice “prijatelje” redovno informiše o radu Vlade i drugim aktivnostima.

Kampanje često nisu efektne

Cerović je ocijenio da su predizborne kampanje “među najkomplikovanijim i najkompleksnijim zadacima, istrovremeno navodeći da je za uspješnu kampanju neophodno sklopiti više elemenata, a da je jedan od ključnih faktora uspješnosti bilo koje kampanje pronalaženje puta do ljudskih emocija.

“U načelnom smislu, ono što je veoma bitno, to je da postoji jedna sinergija između ličnosti, između ideja politike, političkog eksponenta ili političke partije, između medijskih nastupa, medijske komunikacije i ostalih kanala kojima se kroz tu kampanju komunicira. Iako to izgleda jednostavno, vrlo često se dogodi da ličnosti govore jedno, da slogan govori drugo, da efektivna politika te partije govori nešto treće i, što je najgore i najproblematičnije, ne samo kod političkih, već i kod svih kominikcijskih kampanja, vrlo često to ne dodiruje na pravi način emocije ljudi”, rekao je Cerović, navodeći da dodirnuti emocije predstavlja jedan od ključnih faktora uspješnosti bilo koje komunikacijske kampanje.

Galerija

Bonus video: