Fomirana Srpska inicijativa: Čuvaju nacionalni identitet

71 pregleda 7 komentar(a)
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2014. 14:09h

Spska inicijativa je odlučna da postigne ono što je interes srpskog naroda u Crnoj Gori, a to je ravnopravnost sa svim drugim nacionalnim zajednicama, ocijenjeno je prilikom potpisivanja sporazuma o osnivanju te organizacije.

Sporazumom o formiranju Srpske inicijative, kako je navedeno, stvara se organizacija koja će utvrditi nacionalnu strategiju Srba u Crnoj Gori radi očuvanja njihovog nacionalnog identiteta. Njega su potpisali predstavnici Demokratske srpske stranke (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS), Pokreta za Pljevlja, Narodne stranke (NS) i Srpskog nacionalnog vijeća (SNV)

“Polazeći od istorijski stečenih, a danas uskraćenih i osporenih prava srpskog naroda, stavljajući dobrobit srpskog naroda iznad ličnih i partijskih intersea, smatrajući da harmonični odnosi svih nacionalnih zajednica, a posebno Srba i Crnogoraca predstavljaju ključ stabilnosti, koristeći mogućnosti koje nudi Ustav, srpske partije, organizacije i udruženja potpisuju Sporazum o zajedničkom djelovanju u cilju obezbjeđivanja uslova za opstanak i napredak srpskog naroda na prostoru Crne Gore”, kaže se u Sporazumu.

Novica Stanić iz Pokreta za Pljevlja ocijenio je da su Srbi Ustavom definisani kao nacionalna manjina, “sa jasnom namjerom da nas asimilacijom svedu na nivo statističke greške”.

“Srpska inicijativa je osnovana zato što sve čine da srpski jezik kojim govori većina pokušavaju da protjeraju iz Crne Gore, zato što progone sveštenike i monahe SPC. Čitava strategija posljednje dvije godine gradila se na strategiji da će nas sunce ogrijati od SDP-a i lično Ranka Krivokapića. A onda je početkom septembra došlo do pomračenja sunca. Svoji su otišli svojima, a mi ostali sami. Za početak da se glasnemo da ima Srba u Crnoj Gori, a ako se još složimo i udružimo, eto nove političke snage koja će svojom pojavom označiti početak prekompovanja opozicione scene u Crnpoj Gori”, najavio je Stanić.

Dragica Perović (DSS) poručila je učesnicima “ne samo lokalnih, već i mnogih drugih izbora da je bolje da se okrenu svom narodu, nego što siju mržnju”.

Potpisnik Sporazuma u ime NS Jovan Markuš rekao je da prve poteze koje treba povući je borba za izmjenu prosvjetnog programa, koji, kako je reako nisu zasnovani na nauci već ideologiji.

“Trenutno Srba nema nigjde, od mjesne zajednice do diplomatije. Bili bi srećni kada bi Srbi imali prava kao albanska nacionalna zajednica. Mi imamo mogućnost asimilacije u Crnogorce da bi obezbijedili osnovnu egzistenciju. Sporazum je za sve Srbe, iako ga je potpisalo samo pet subjekata, ali odlučni smo da širimo priču oko zajedništva i postignemo ono što je inters srpskog naroda u Crnoj Gori, a to je ravnopravnost sa svim drugim nacionalnim zajednicama, ni manje ni više”, kazao je Momčilo Vuksanović (SNV).

Na pitanje, kako će Srpska inicijativa institucialno doći do proklamovanih ciljeva, Vuksanović je rekao da će “to biti predmet daljeg rada”.

Bonus video: