Hrapović: Državni organi odlučiće o inicijativi za pretresanje politike Vlade u zdravstvu

Hrapović je naveo da je stalna izloženost kritikama zdravstvenih radnika postao uobičajeni obrazac ponašanja što kod njih često budi otpor, pesimizam i pad motiva
1602 pregleda 6 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2019. 16:46h

Državni organi odlučiće o inicijativi za pretresanje politike Vlade u oblasti zdravstva, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i dodao da vjeruje da će znati da procijene šta je najbolji interes građana.

Socijaldemokratska partija podnijela je Skupštini Interpelaciju za pretresanje politike Vlade u oblasti zdravstva i predložila parlamentu da pozove premijera Duška Markovića da pokrene postupak za razrješenje Hrapovića.

Hrapović je agenciji MINA rekao da vjeruje da će državni organi, svako u okviru svojih nadležnosti znati da procijene šta je najbolji interes države čiju politiku kreira i šta su interesi građana.

„Odluka o pretresanju politika u zdravstvu svakako je na njima“, dodao je Hrapović.

Povezani članci

13. Novembar 2019.

SDP traži smjenu Hrapovića

Iz SDP-a su podsjetili na niska mjesečna primanja i nezavidan položaj zdravstvenih radnika, zahtjeve sindikata kojim se traži uvećanje koeficijenata zarada, ali i nedostatak kadra.

Hrapović je naveo da je stalna izloženost kritikama zdravstvenih radnika postao uobičajeni obrazac ponašanja što kod njih često budi otpor, pesimizam i pad motiva.

“Pozitivne ocjene daju nam vjetar u leđa da istrajemo u daljim reformama i uzvratimo na ukazanom povjerenju, ali i obavezuju da s pažnjom posmatramo i adekvatno odgovaramo na izazove sa kojima se danas suočavaju svi zdravstveni sistemi”, dodao je Hrapović.

On je rekao da Ministarstvo zdravlja pomno prati dešavanja u toj oblasti trudeći se da prepozna sve potrebe stanovništva za kvalitetnom zdravstvenom zaštitom.

Od posebnog značaja su, ističe Hrapović, potrebe ljekara i drugih zdravstvenih radnika kako po pitanju njihovog stručnog usavršavanja, rada na savremenoj opremi i savremenom ambijentu, tako i kada je njihov materijalni položaj u pitanju.

“Nadamo se da će se kroz konstruktivnu saradnju sa reprezentativnim sindikatima naći formula koja miri potrebe zdravstvenih radnika i realni finansijski trenutak u kome se država nalazi”, rekao je Hrapović.

On je kazao da su zdravstvenim vlastima interesi građana na prvom mjestu i da je to osnovni motiv prilikom kreiranja politika i reformskih procesa u zdravstvu.

Zadovoljan zdravstveni radnik i briga o standardu su, dodao je Hrapović, takođe su u vrhu prioriteta vladinih opredjeljenja.

„Da su činjenice uvijek najbolji primjer koji dokazuje privrženost ovim stremljenjima pokazuje i odluka Vlade da poveća plate zaposlenima u zdravstvu, da sa milion i po eura pomogne u rješavanju stambenih pitanja, da tehnološkim osavremenjavanjem i ulaganjem u sofisticiranu opremu ambijent i uslove rada učini boljim“, istakao je Hrapović.

On je rekao da Ministarstvo podržava kontinuirano unapređenje stručnih znanja i vještina kao imperativ savremene struke i nauke i poručio da će nastavti da ulaže napore u sprovođenju edukativnih programa i punoj primjeni novih znanja i naučno utemeljenih dostignuća.

Hrapović je ukazao da je tokom prethodne tri godine u kontinuiranu medicinsku edukaciju uloženo tri miliona EUR, a kroz taj proces edukacije prošlo oko četiri hiljade zdravstvenih radnika i saradnika.

"Ministarstvo zdravlja ima okvirni plan dodjela specijalizacija i supspecijalizacija za narednih pet godina, a samo u prethodnom periodu dodijelili smo oko 150 specijalizacija i 20 supspecijalizacija. Armija ovih mladih ljudi budućnost je našeg zdravstva", naveo je ministar.

Stalni napredak medicine i usavršavanje ljekara, dodaje on, prati i kontinuirano ulaganje u medicinsku opremu i objekte.

"Od 11,8 miliona eura, koliko je država opredijelila za nabavku opreme, u proteklom periodu realizovana je nabavka od skoro 95 odsto i ove godine država nastavlja da pruža podršku daljem tehnološkom razvoju zdravstvenih ustanova opredijelivši dodatnih pet miliona za nabavku opreme", rekao je Hrapović.

On je podsjetio da su u prethodnom periodu nabavljeni neki od najznačajnijih uređaja, al je izdvojio nabavku linearnog akceleratora najnovije generacije, magnetne rezonance, angiografa i angio-sale čime je omogućeno kompletiranje dijagnostičkih procedura u svim domenima.

„Do kraja godine Klinički centar će nabaviti još jedan linearni akcelerator vrijedan 2,2 miliona eura, čime ćemo, uz postojeća dva aparata ispoštovati međunarodne standarde kada je u pitanju liječenje onkoloških pacijenata zračnom terapijom, odnosno posjedovaćemo jedan aparat na 200 hiljada stanovnika“, naglasio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, osavremenjavanje opreme pratila je i modernizacija zdravstvenih objekata kao neizostavna karika u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite.

Hrapović je ukazao da je kroz projekat energetske efikasnosti u protekle dvije i po godine adaptirano šest zdravstvenih objekata, za šta je uloženo pet miliona eura.

„U narednom četvorogodišnjem periodu ćemo obuhvatiti još 18 zdravstvenih objekata i dodatno uložiti šest miliona eura. Realizacija druge faze već se uspješno sprovodi“, rekla je ona.

Hrapović je istakao da zdravstvena zaštita učinjena još dostupnijom kroz umrežavanje 167 privatnih apoteka, 177 stomatoloških ambulanti, 17 privatnih zdravstvenih ustanova i 27 isporučilaca medicinsko-tehničkih pomagala.

„Posebno smo ponosni na izradu, usvajanje i implementaciju nove Liste ljekova na kojoj se nalazi 1.156 ljekova koji se izdaju na recept, odnosno na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, a koja je koncipirana na savremenim terapijama. Povećanjem učešća države u dijelu troškova po osnovu potrošnje ljekova, uticali smo na smanjenje izdataka iz džepa naših građana“, kazao je Hrapović.

Kako je naveo, o onome što je urađeno ocjene su dale i domaća javnost, ali i međunarodne institucije.

„Relevantna istraživanja javnog mnjenja pokazala su porast povjerenja građana Crne Gore u institucije zdravstvenog sistema, a rad zdravstvenog resora zauzeo je treće mjesto po ostvarenim rezultatima“, rekao je Hrapović.

On je kazao da i međunarodna javnost konstantno prati dešavanja u crnogorskom sistemu i ističe napredak u kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, čemu svjedoči i napredak Crne Gore na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog za 11 mjesta.

Hrapović je rekao da crnogorski zdravstveni sistem ne nosi više epitet najgoreg zdravstva u Evropi i poručio da to i najtvrdokorniji oportunisti moraju prihvatiti kao činjenicu zbog koje treba da budu srećni.

„Ne zaboravite da smo svi mi potencijalni korisnici zdravstvenih usluga i da je naš zajednički društveni interes da zdravstveni sistem bude sve bolji, napredniji, da ne pretjerujemo u stalnim kritikama zdravstvenih radnika, a da ne nalazimo za shodno da ih pohvalimo za svakodnevne napore koje ulažu u očuvanje zdravlja crnogorskih stanovnika“, istakao je Hrapović.

Bonus video: