Ivan Brajović: Nisam napravio potez kog bih se zastidio u ovih 27 godina

"Učiniću sve što mogu da ovaj parlament ne liči na neke nemile scene koje smo gledali, već da se njime dičimo"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2016. 17:59h

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović je novi predsjednik Skupštine Crne Gore.

Za izbor Brajovića glasala su 42 poslanika, niko nije bio protiv i nijedan poslanik nije bio uzdržan.

Sjednici ne prisustvuju poslanici Demokratskog fronta, Demokratska Crna Gore, Socijaldemokratske partije, Demosa, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Novi predsjednik parlamenta zahvalio se poslanicima na podršci, navodeći da će učiniti sve da rad Skupštine odiše profesionalizmom i efikasnošću.

"U julu 1989. u ovoj istoj sali izabran sam za potpredsjednika parlamenta. Siguran sam da u tih 27 godina nijesam napravio potez kojeg bih se zastidio", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je istorijski uvijek njegovala bogastva različitosti.

"Na tom putu ima iskušenja, ali uvijek smo pronalazili pravi put. Samo zato što se njeguje tolerancija, kultura i poštovanje različitih vrijednosti", kazao je Brajović.

On je dodao da Crna Gora želi da postane dio EU i NATO-a, ali to nije dovoljno.

"Moramo da ispišemo nove stranice istorije cijelog regiona, omogućavajući aktivne integracije svim državama u njemu. To nije lak zadatak. Zato nam treba Crna Gora kao ekonomski jaka i socijalno jaka država. To moramo mi da ispunimo jer smo u kampanji to i obećali svojim biračima. Čarobni štapić ne postoji, već samo vjera i trud", naveo je Brajović.

Svaki put, kako je dodao, počinje prvim korakom, "a tako je i s ovim sazivom parlamenta".

"Put pred nama je pun izazova, ali bio je i onaj koji smo prešli. Donesimo zajedno odluke na kulturan i drugačiji način nego što je to dosada, ponekad, bio slučaj. Mi u parlamentu moramo voditi računa da preuzimamo odgovornost za izgovorenu riječ, jer mi stvaramo tenzije ili ih smirujemo", naveo je Brajović.

On je dodao da rado očekuje sve poslanike, i one koji danas nijesu prisutni.

"Učiniću sve što mogu da ovaj parlament ne liči na neke nemile scene koje smo gledali, već da se njime dičimo".

Grupa od 31 poslanika predložila je Brajovića za predsjednika parlamenta, a Vujica Lazović je, u ime predlagača, rekao da su, prilikom predlaganja, bili rukovođeni ličnim karakteristikama i kvalitetom Brajovića, njegovom impresivnom biografijom i značajem političke ideje za koju se zalaže.

Lazović je poručio da Brajović svojim radom garantuje nastavak procesa koji predstavljaju strateške ciljeve Crne Gore.

Ivan Brajović rođen je 9. marta 1962. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završio je u Danilovgradu a Građevinski fakultet, na saobraćajnom smjeru, u Podgorici. Oženjen je i otac troje djece. Živi u Podgorici.

Do uvođenja višestranačkog sistema bio je delegat u Skupštini opštine Danilovgrad, član Predsjedništva Saveza Socijalističke Omladine Jugoslavije, sekretar omladine Crne Gore i potpredsjednik Skupštine Socijalističke Republike Crne Gore.

Jedan je od osnivača Socijalističke partije Crne Gore, Saveza Reformskih Snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Crne Gore i u njeno ime obavljao je funkcije sekretara Izvršnog odbora SDP, odbornika i potpredsjednika u opštini Danilovgrad i poslanika u Skupštini Republike Crne Gore.

U ime te stranke bio je poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora i član delegacije u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope.

Učesnik je velikog broja političkih skupova u državi i inostranstvu.

Na petom Kongresu SDP-a 2001. godine izabran je za potpredsjednika te stranke, a na parlamentarnim izborima 2002. i 2006. godine za poslanika u Skupštini RCG.

Poslije parlamentarnih izbora održanih 29. marta 2009. godine, 10. juna 2009. godine izabran za ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Brajović je obavljao i funkciju ministra saobraćaja i pomorstva.

Dobitnik je Nagrade povodom dana oslobođenja Danilovgrada “9. decembar” i Studentske nagrade povodom dana oslobođenja Podgorice “19. decembar”, kao najbolji student Građevinskog fakulteta.

Na ovogodišnjnim parlamentarnim izborima, održanim 16. oktobra, bio je nosilac liste Socijaldemokrate Crne Gore koja je osvojila dva mandata.

Galerija

Bonus video: