Iz budžeta 1.600 eura za finansiranje izborne kampanje u Tuzima

Savjet Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) razmatrao je Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika u Skupštini opštine Tuzi
218 pregleda 1 komentar(a)
Sa lokalnih izbora u Tuzima održanim 2017., Foto: Filip Roganović
Sa lokalnih izbora u Tuzima održanim 2017., Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.12.2018. 13:19h

Za finansiranje troškova kampanje za izbore u Tuzima, koji će biti održani 3. marta, iz budžeta će biti izdvojeno 1.600 eura.

Savjet Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) razmatrao je Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika u Skupštini opštine Tuzi.

"Sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje su obezbijeđena u iznosu od 0,25 odsto tekućeg budžeta, odnosno 1.592 eura", saopšteno je iz ASK-a.

Savjet je ocijenio da je Plan kontrole i nadzora sveobuhvatan, i da sadrži sve Zakonom propisane aktivnosti koje sprovodi Agencija u cilju praćenja sprovođenja Zakona u toku izborne kampanje. Plan kontrole i nadzora, kako se navodi, obuhvata aktivnosti koje Agencija spovodi u odnosu na organe vlasti, odnosno političke subjekte, a koje su definisane na osnovu prethodno izrađene procjene rizika. Ukupan broj organa vlasti, obveznika sprovođenja Zakona, na teritoriji opštine Tuzi je sedam, i to: Predsjednik Gradske opštine Tuzi, javna ustanova “KIC Malesija", Osnovne škole „Mahmut Lekić“, „29. novembar“, „Đerđ Kastrioti-Skenderbeg“ i „Jedinstvo“, Gimnazija „25. maj“,kao i ministarstva rada i socijalnog staranja i finansija. Iz Agencije su kazali da će redovno vršiti nadzor nad obavezom objavljivanja analitičkih kartica, putnih naloga, socijalnih davanja i trošenja budžetske reserve,a kada su u pitanju politički subjekti, redovno će biti vršen monitoring nad troškovima njihovog izbornog oglašavanja. Kako su naglasili, poseban akcenat biće na isplatama jednokratnih socijalnih davanja i zapošljavanja u izbornoj kampanji. “Kada su u pitanju politički subjekti, biće izvršen uvid u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na aktivnosti u toku izborne kampanje, u cilju provjere tačnosti iskazanih troškova i kontrole datih popusta i eventualno nenovčanih priloga”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: