Jasne poruke Đukanoviću: Kovertirane ostavke su nepoznata praksa u EU

Direktor Direktorata za proširenje Kristijan Danielson ponovio da će pratiti šta će biti sa ostavkama i “Snimkom”
73 pregleda 0 komentar(a)
Kristijan Danijelson, Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Kristijan Danijelson, Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2013. 07:38h

Novopostavljeni Direktor Direktorata za proširenje Evropske unije (EU) Kristijan Danielson je poručio da je Crnoj Gori sada vrijeme za reforme u svim oblastima i da će EU i dalje pratiti slučaj kovertiranih ostavki koje je premijer Milo Đukanović zatražio od starješina i pomoćnika svih državnih organa i institucija.

Nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, Danielson, koji boravi u prvoj posjeti Crnoj Gori, poručio je da su kovertirane ostavke nepoznata praksa za EU.

“To je nepoznata praksa u državama EU, tako da smo zainteresovani da nastavimo da pratimo to pitanje”, rekao je Danielson. Premijer Milo Đukanović je kazao da je zahtjev da vrati sve kovertirane ostavke “gruba greška” Brisela jer je to urađeno na počektu mandata i da je sada proces postavljanja novih rukovodilaca skoro završen.

On je kazao da dalji tempo napretka države zavisi od implementacije mjera predviđenih akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 i dodao da je reforma javnog sektora veoma bitna za dalji napredak.

Upitan da prokomentariuše da li je afera “Snimak” i dalje u fokusu interesovanja EU, Danielson je kazao da je Izvještaj o napretku tretirao to pitanje, čime je, kako je kazao, EU pokazala da ih doživljava važnim.

“Nismo se previše interesovali za pravosudne detalje u vezi sa postupkom u aferi 'Snimak'. Mi želimo da se ta afera do kraja ispita, kako politički, u okviru Skupštine, tako i pravosudni i to su naša jedina očekivanja”, rekao je on.

Danielson je istakao da su nedavne ustavne reforme pozitivan korak u oblasti vladavine prava.

“EU ima velika očekivanja jer sada je vrijeme za rezultate u smislu političke volje koju treba iskazati u reformama svih oblasti”, rekao je Danielson.

On je naveo da se na sastanku sa Lukšićem govorilo i o ekonomskim pitanjima i poručio da Crna Gora mora da unaprijedi ekonomski ambijent i da se bori sa nezaposlenošću.

“U tom kontekstu razgovarali smo o Kombinatu aluminijuma, i naglasio sam da je potrebno da se vodi kvalitetna i odgovorna politika i da se prije svega ispoštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je on.

Danielson je iznio pohvale na račun Lukšićeve inicijative za pojačanu regionalnu saradnju, navodeći da je Crna Gora bila konstruktivna u toj oblasti i poručio da je potrebno rješavati otvorena bilateralna pitanja.

Lukšić je rekao da je u fokusu razgovora sa Danielsonom bilo stvaranje uslova da se otvore pregovori za poglavlja 23 i 24 do kraja godine.

On je naveo da je veoma bitno pojačati naglasak za reformu javne uprave, te da će za taj zadatak biti formirana radna grupa.

“Biće formirana specijalna radna grupa za pitanje dalje reforme javne uprave, i to će donijeti dodatni napredak u toj oblasti”, rekao je Lukšić.

Bonus video: