Jokić pisao Markoviću i Pažinu: Dosljedno tumačite i primijenjujte zakon

Jokić je naveo da su ovakvi popstupci Vlade i nove većine u SO Kotor predvođene DPS-om doveli do "tragikomične situacije" u Kotoru, i "dramatičnog stanja u Opštini" koja od 1. jula, više nema ni zakonsku mogućnost da se, bez donešenog budžeta, finansira uz dobijenu prethodnu saglasnost Ministarstva finansija
1451 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Jokić, Foto: Zoran Đurić

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić ukazao je da Vlada Crne Gore u samo 28 dana u istoj opravnoj situaciji, donijela dvije dijametralno suprotne odluke u vezi političke krize u Kotoru.

Jokić je u pismu koje je juče poslao premijeru Dušku Markoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Zoranu Pažinu podsjetio da je Vlada na 123. sjednici 30.maja donijela odluku o upozorenju Opštini Kotor da ova održi sjednicu SO radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno izvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u roku od 20 dana, pod prijetnjom raspuštanja.

To je urađeno samo mjesec nakon održane sjednice SO 24.aprila kada je (kako se kasnije pokazalo nezakonito) nova većina koju čine DPS, SD, HGI, LP i odbornica Bruna Lončarević razriješila dužnosti Jokića.

Iako je pravna situacija u smilsu ispunjavanja funkicija lokalnog parlamenta bila identična onoj kada je Opštini slala upozorenje i prijetila raspuštanjem, nepun mjesec kasnije, Vlada je na 127.sjednici zvanično konstatovala da je "odbornička većina održala sjednicu SO Kotor na kojoj je smijenjena predsjednica SO (Dragica Perović)..."

"Sve da uzmemo da Vlada Crne Gore prihvata i priznaje sjednicu sazvanu i održanu u suprotnosti sa svim pozitivnim propisima države Crne Gore i opštine Kotor, te da priznaje odluke donešene na takvoj sjednici Skupštine, Vlada Crne Gore je imala obavezu da dosljedno primjenjuje Zakon o lokalnoj samouopravi, te da na 127. sjednici nakon što se informisala o stanju u opštini Kotor, pristupi saglasno zakonu i svojoj odluci sa 123. sjednice i donese Odluku o raspuštanju Opštine Kotor", naveo je Jokić u pismu Markoviću i Pažinu.

Jokić je naveo da su ovakvi popstupci Vlade i nove većine u SO Kotor predvođene DPS-om doveli do "tragikomične situacije" u Kotoru, i "dramatičnog stanja u Opštini" koja od 1. jula, više nema ni zakonsku mogućnost da se, bez donešenog budžeta, finansira uz dobijenu prethodnu saglasnost Ministarstva finansija.

Jokić je stoga Markovića i Pažina pozvao da "dosljedno tumače i primijenjuju zakon", te da sazovu hitnu sjednicu Vlade na kojoj će se donijeti odluka o raspuštanju SO Kotor i imenovanju Odbora povjerenika koji će preuzeti ulogu lokalnog parlamenta do vanrednih izbora.

"Vašim daljim postupanjem po pitanju odluke u vezi sa statusom SO Kotor, imaćete priliku da se još jednom odredite što je Vladi Crne Gore na čijem ste čelu, preči interes – pravni interes lokalnog stanovništva i očuvanja ustavno-pravnog poretka, ili politički interesi grupe odbornika", zaključuje se u pismu Jokića premijeru i ministru pravde.

Bonus video: