Kako su dijeljene studentske stipendije u Rožajama?

„Od 50 stipendista, tridesetak je iz Bošnjačke stranke, desetoro iz DPS-a, a ostali su iz drugih partija : SDP, SD, BDZ”, kazao je juče sagovornik “Vijesti”
133 pregleda 0 komentar(a)
novac, diploma, Foto: Shutterstock
novac, diploma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2015. 19:28h

Studentske stipendije Opštine Rožaje mahom su dobili članovi vladajuće Bošnjačke stranke (BS).

„Od 50 stipendista njih tridesetak je iz BS-a, desetoro je iz DPS-a, a ostali su iz drugih partija : SDP, SD, BDZ... Ta činjenica navodi na sumnju da je prilikom dodjela stipendija bilo neregularnosti“, rekao je za „Vijesti“ jedan od kandidata koji je ostao bez stipendije.

Obrazložio je da ne želi da mu se ime javno pominje, zbog straha od odmazde.

Njegovu računicu potvrdili su i izvori “Vijesti” iz opštinskih odbora BS-a i DPS-a. „Nepravilnosti se ogledaju i u tome što iz objavljenog spiska proizilazi da su stipendiju dobili i oni koji studiraju po sedam, osam i više godina, pa su nejasni kriterijumi po kojima se komisija rukovodila. Stipendiju su dobila i djeca nekoliko istaknutih funkcionera BS-a, što dovodi u pitanje nepristrasnost prilikom odlučivanja“, rekao je sagovornik „Vijesti“.

On je dodao da je većina stipendista sa privatnih fakulteta iz susjednih država, zbog čega su „oni koji studiraju na državnim crnogorskim fakultetima dovedeni u neravnopravan položaj“.

Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Ajsel Kalač (SDP) kazao je da se za stipendije od po 50 eura mjesečno, prijavilo 97 kandidata.

Objasnio je da su kriterijumi za dodjelu bili prosječna ocjena ostvarena tokom prethodnih studijskih godina, socijalni status, deficitarna zanimanja i paralelno studiranje...

„Pravo na stipendiju imaju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Rožaje, koji su redovno završili prethodne godine studija u predviđenom roku i koji ne primaju stipendiju od drugog subjekta , uz napomenu da politička opredijeljenost nije predviđena kao uslov za dodjelu stipendije“, rekao je Kalač u odgovoru na optužbe da je većina stipendista iz redova BS.

Odgovarajući na pitanje kako su stipendiju dobili oni sa dugim studentskim stažom, Kalač je bio još neodređeniji: “Studenti koji su dobili stipendiju prijavili su se na konkurs sa urednom dokumentacijom”.

Na pitanje da li je Komisija u slučaju djece funkcionera BS-a cijenila socijalne prilike porodice, rekao je: „Komisija nije cijenila to ko su roditelji prijavljenih studenata, već prijave koje su zadovoljile uslove predviđene konkursom”.

Bonus video: